Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nekad se mora oštrije: Da li je EU jasno čula poruku Srbije

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICRadnik postavlja zastave Srbije i EU na banderi u Beogradu
Radnik postavlja zastave Srbije i EU na banderi u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Bez prisustva Srbije na Samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani nema sprovođenja regionalnih inicijativa i sporazuma, ni regionalne stabilnosti, a očigledno je da nekada morate da zaoštrite stvari da biste skrenuli pažnju na svoje stavove, komentarišu sagovornici Sputnjika.
Srbija će razmotriti svoj dolazak na Samit EU –Zapadni Balkan koji se održava u Tirani, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i njegovih reči da je Srbija potrebna za tim stolom.

Srbija je potrebna i regionu, i EU

Ove izjave srpskog predsednika i evropskog komesara usledile su nakon što je srpski predsednik dan ranije burno reagovao na blagu reakciju EU zbog ponašanja Prištine i samovoljnog imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra umesto ministara Srpske liste koji su u znak protesta zbog niza antisrpskih odluka Aljbina Kurtija napustili funkcije legalno dobijene na osnovu izbornih glasova.
Nenad Rašić - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SRBIJA
Kurti postavio Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Rada Trajković savetnik
Dubravka Filipovska, potpredsednica Odbora za spoljnu politiku u Skupštini Srbije, mogućnost da Srbija ipak ode na Samit u Tiranu i komentar evropskog komesara povodom toga vidi kao jasnu činjenicu da u regionu ne može da se funkcioniše bez Srbije.

„Bez Srbije nema regionalne politike, jer smo mi zemlja koja je najvažniji faktor stabilnosti u regionu i to nije samo naše mišljenje, već i država iz regiona“, kaže Filipovska za Sputnjik.

EU čula predsednika Srbije

Očigledno je, dodaje naša sagovornica, da je govor koji je predsednik Srbije juče održao i u kome je jasno rekao šta misli o ponašanju EU povodom ponašanja prema Prištini, neko u EU dobro razumeo i čuo.

„Bez prisustva Srbije na Samitu u Tirani nema sprovođenja regionalnih inicijativa ni sporazuma niti nema regionalne stabilnosti. Nekada morate da zaoštrite stvari da biste skrenuli pažnju na sebe jer očigledno nema drugog načina“, objašnjava naša sagovornica.

Ipak, ponašanje EU zbog kog je srpski predsednik prvobitno odlučio da se Srbija ne pojavi na Samitu u Tirani, gde bi trebalo da bude usvojena dekleracija o proširenju EU, novčanoj pomoći kao i energetici, ali i o odnosu prema Rusiji i odnosima Beograda i Prištine, sasvim sigurno će ostaviti posledice na odnos Srbije i EU, posebno oko kosovskog dijaloga, veruje Zoran Milivojević bivši diplomata.

„Srbija je, posle svega preko čega EU prelazi Prištini, izgubila na neki način poverenje u EU, jer se ona nezvaničnom podrškom politici Prištine i blagom reakcijom i ćutnjom na nedemokratske mere koje koristi Aljbin Kurti svrstala na njihovu stranu“, ocenjuje Milivojević.

Posledice zbog ponašanja EU će ostati

Praktično, ističe on, EU po ovom pitanju više nije statusno neutralna i pitanje je da li dijalog Beograd-Priština koji Brisel vodi, ima smisla ubuduće.

„Iz tog razloga su i teme o kojima treba da se razgovara i dogovara u Tirani na neki način dovedene u pitanje“, kaže Milivojević.

Naš sagovornik dodaje da će biti teško da Srbija posle svega učestvuje u nečemu što predvodi EU, ako ona ima „neprijateljski stav prema Srbiji“.
Presednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SRBIJA
Vučić ne ide u Tiranu na Samit EU zbog sramne reakcije Brisela
„Suština ove priče je to što EU podržava kosovsku državnost i vlasti, i sve mere koje preduzimaju, a koje su antisrpskog karaktera. Zbog toga je Srbija poslala poruku da nije zadovoljna kako se EU ponaša i prema njoj, ali i kad je reč o položaju srpskog naroda u regionu“, ističe Milivojević.

EU izašla iz statusne neutralnosti

Drugim rečima, kako kaže, ako je EU pristrasna, i podržava nezavisnog Kosova i to demonstrira na ovaj način, onda odnosi Srbije i EU ne mogu biti na nivou koji podrazumeva punu saradnju.
„Očigledno je da se EU svrstala i da načinom kako se ponaša prema Prištini u stvari podržava akcije tih vlasti, pa se postavlja pitanje koliko će oni biti objektivni u dijalogu ako su pristrasni i nisu statusno neutralni,“ obrazlaže Milivojević.
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji je nakon razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić istakao da proces proširenja poslednjih meseci privlači pažnju, iako postoje velike geopolitičke destabilizaciju na kontinentu. On je dodao da je proces proširenja jedan od tri prioriteta EU i da je to razlog zašto se iduće nedelje održava Samit u Tirani. Potrebno je da se svi angažuju i potreno nam je da i Srbija i lider Srbije bude za tim stolom, poručio je Varhelji.
Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
Preokret u Briselu: Kurtijevo imenovanje ministra sada - razočarenje za EU
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
Vučić: Razmotrićemo odluku o odlasku u Tiranu /foto, video/
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
Vučić: Niko ne može preko Srbije da zaobilazi sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala