Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Razmotrićemo odluku o odlasku u Tiranu /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOliver Varhelji i Aleksandar Vučić
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da razmatri odlazak na Samit EU u Tirani, ako, kako kaže, postoji šansa da tamo nešto kažemo.
„Varhelji mi je nedvosmisleno rekao da ljudi iz EU misle da je veoma važno da Srbija bude zastupljena na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Ana Brnabić misli da je važno da budemo zastupljeni, ja sam spreman da razgovaram i rekao sam da to nije pitanje moje sujete“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.
On je rekao da poštuje Varheljija kao iskrenog prijatelja Srbije i da mu nije problem da poništi svoju odluku ako postoji šansa da u Tirani nešto kažemo.
On je istakao mu je dosta priče o „dve strane“ koje dolaze iz Brisela, navodeći da nije ni lud, ni pijan, ni blesav zbog svega što je rekao juče i da to misli i danas.
"Ukazao sam (Varheljiju) na sve što se dešavalo od početka godine i kako se urušavala mogućnost razgovora sa Prištinskom stranom. Sve što sam rekao i o Kurtiju, i o Trajković, i o Rašiću, mislio sam. Da li sam trebao da koristim birokratski ili diplomatski rečnik, mogao sam", rekao je Vučić.
Predsednik je ukazao na sve krize izazvane od strane Prištine od početka godine.
"Od početka godine imali smo referendum i građanima Srbije je bilo uskraćeno pravo da izađu na taj referendum. Iz Kvinte su tada rekli da će sve biti u redu za izbore, a onda je Priština ukinula 60.000 glasovaa dobili smo samo saopštenje EU da osuđuje to", rekoa je Vučić.
Pomenuo je presude Teodisijeviću za verbalni delikt, protivzakonitu izgradnju baza specijalne policije u blizini Brnjaka i Jarinja, upade specijalnih policijskih snag na sever KiM, izmišljene krize o ličnim kartama, cene registarskih tablica.
"Svakoga dana su ponavljali na svim forumima da nikada neće formirati ZSO. I na kraju su suspedovali Nenada Đurića, šefa policije na severu KiM i pokušavaju da u skupštinu svoje Srbe pa kada to nije prošlo onda će da ih uvede u Vladu", rekoa je Vučić.
Moje pitanje je šta je sledeće, upitao je predsednik Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da neće putovati u Tiranu 6. decembra i obratio se građanima rekavši da odluka Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića nije dobila zasluženu osudu EU.
Predsednik Vučić je imenovanje Rašića ocenio kao "sramno" i da je to "najblaža reč koja može da se upotrebi".

Vučić i Varhelji o Rusiji i Ukrajini

Vučić je rekao da je sa Varheljijem razgovarao i o spoljnopolitičkim temama.
„Dobro sam razumeo Varheljijeve primedbe po pitanju usaglašavanja sa evropskom spoljnom politikom. Ja sam njega obavestio da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija, jer se mi ne bavimo kriminalom, zarađivanjem na bilo čijoj muci niti nam je potreban ekstraprofit, imamo dovoljno dobru ekonomiju i finansije“, rekao je Vučić.
Dodao je da „zato i jesmo reagovali kada je dolazilo do reeksporta određenih roba i naše službe radile su na privođenju lica koje su radile o zaobilaženju sankcija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala