- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodno oklopno vozilo Šilka u zoni specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage gađale Kursku oblast

Pratite nas
U toku je 279. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska je odbila napad ukrajinskih snaga na Svatovo, LNR. Poslanik u Bundestagu Roderih Kizeveter izjavio je u intervjuu za Deutsche Wirtschafts Nachrichten da se nemački kancelar Olaf Šolc nije usudio da preda tenkove Ukrajini, plašeći se ruske reakcije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:31 29.11.2022
20:41 29.11.2022
Oružane snage Ukrajine gađale su Sudžanski okrug Kurske oblasti Rusije.
Na oblast je ispaljeno 11 raketa, a pogođen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt. Kako je naveo, dva okruga ove oblasti nemaju struje.
20:39 29.11.2022
Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu.
20:24 29.11.2022
Bela kuća potvrdila: 53 miliona dolara za opremanje sistema za snabdevanje električnom energijom u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države izdvojiće 53 miliona dolara za isporuku opreme za podršku sistema za snabdevanje električnom energijom Ukrajine, saopštila je novinarima na brifingu portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.
Prema njenim rečima, oprema, uključujući transformatore i vozila u najkraćem roku biće dostavljena Kijevu.
Ona je takođe istakla da je novi paket pomoći dopuna već ranije objavljenom paketu mera za podršku energetskom sektoru Ukrajine u vrednosti od 55 miliona dolara.
19:21 29.11.2022
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
U NATO diskusija o isporukama PVO sistema "Patriot" Ukrajini
19:20 29.11.2022
Berlin pružio Ukrajini pomoć u vrednosti od 56 miliona evra
Nemačka vlada je pružila finansijsku pomoć Ukrajini za popravku energetske infrastrukture u iznosu od oko 56 miliona evra, a planirano je i da obezbedi više od 350 generatora, saopštio je novinarima portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.
Portparol je rekao da su nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini, kao i o snabdevanju električnom energijom.
„Kancelar je osudio kontinuirana granatiranja i uverio Ukrajinu u dalju kratkoročnu podršku. Nemačka vlada je do danas obezbedila kratkoročnu finansijsku pomoć za popravku energetske infrastrukture u iznosu od oko 56 miliona evra, a Nemačka će takođe obezbediti više od 350 generatora“, rekao je on.
Osim toga, Šolc je rekao da će Nemačka nastaviti da pruža podršku Ukrajini i u oblasti protivvazdušne odbrane i dugoročne obnove.
18:58 29.11.2022
Američke vlasti ne nameravaju da uvrste Rusiju na svoju listu zemalja-sponzora terorizma, smatrajući da će to dovesti do niza negativnih posledica. Konkretno, takav potez mogao bi da smeta prehrambenom sporazumu, izjavio je stalni predstavnik SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter.
„Za razliku od mnogih zemalja u Evropi, mi imamo veoma konkretne unutrašnje zakone koji se tiču država-sponzora terorizma. Smatramo da će upotreba ovog zakona ograničiti našu sposobnost da pružamo humanitarnu pomoć okupiranim delovima Ukrajine, kao i da omogućimo druga dejstva koja, po našem mišljenju, odgovaraju interesima i Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, kao što je prehrambeni sporazum“, rekao je on na brifingu.
17:54 29.11.2022
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
U LNR uhapšen saučesnik SBU koji je Kijevu odavao informacije o kretanju ruskih vojnika
16:57 29.11.2022
Šefovi diplomatija članica NATO-a su se na kraju prvog dana zasedanja u Bukureštu dogovorili da će pomagati Ukrajini u obnavljanju kritične infrastrukture i odbrani stanovništva od raketnih napada, navodi se u saopštenju nakon sednice.
U Alijansi su takođe potvrdili nastavak politike „otvorenih vrata“, kao i privrženost odlukama donetim na samitu u Bukureštu 2008. godine, koje se tiču potencijalnog članstva u Severnoatlantskom savezu Ukrajine i Gruzije.
Zasedanje ministara inostranih poslova NATO održava se u Rumuniji 29-30. novembra.
16:13 29.11.2022
15:51 29.11.2022
Na teritoriji Lavovske oblasti zabranjena je delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, navodi se u odluci Oblasnog saveta.
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
U Lavovskoj oblasti zabranjena delatnost kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve
15:31 29.11.2022
Ujedinjene nacije su saopštile da će prva partija ruskog đubriva, koje je blokirano u Evropi, krenuti tokom dana iz Holandije u Afriku, konkretno u Malavi. Utovareno je 20.000 tona.
15:04 29.11.2022
Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačaće prisutstvo svojih stručnjaka u svim nuklearnim elektranama Ukrajine, izjavio je direktor te organizacije Rafael Grosi nakon sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.
„Potvrdio sam, takođe, da će Međunarodna agencija za atomsku energiju pojačati svoje prisustvo u svim nuklearnim elektranama Ukrajine radi zaštite njihove energetske infrastrukture“, napisao je Grosi na Tviteru.
14:01 29.11.2022
Poljska neće predati Ukrajini svoje protivvazdušne raketne sisteme Patriot, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki.
"Ne. Naši sistemi Patriot, koje ćemo dobiti, nadam se, uskoro, sigurno će služiti za zaštitu poljskog neba, pošto su to samo prve baterije koje dobijamo", rekao je Moravjecki novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućnosti prebacivanja Patriota u Ukrajini.
12:46 29.11.2022
Stoltenberg: Ministri inostranih poslova NATO će potvrditi pravo Ukrajine na članstvo u Alijansu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da vrata organizacije ostaju otvorena za Ukrajinu, mada je trenutno prioritet Alijanse očuvanje jedinstva i nastavak pružanja pomoći Kijevu.
„Očekujem da će ministri inostranih poslova na sastanku u Bukureštu danas i sutra potvrditi da vrata NATO-a ostaju otvorena. To je i demonstrirano poslednjih godina: Severna Makedonija i Crna Gora su postale članice NATO-a, a sada je red na Finsku i Švedsku“, rekao je Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, što se tiče Ukrajine prioritet će biti pružanje pomoći u sukobu sa Rusijom, između ostalog i u vojnom planu.
12:23 29.11.2022
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage RF nastavljaju ofanzivu u području Donjecka, ubijeno više od 100 ukrajinskih vojnika za jedan dan, uništeni jedan tenk i pet oklopnih vozila;
- Oružane snage Ukrajine pokušale su da krenu u ofanzivu u području Kupjanska, u Harkovskoj oblasti, ali su doživele poraz. Ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i dva pikapa;
- Avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su deset komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine. Uništeni su sistem protivvazdušne odbrane Osa-AKM, protivbaterijski radar AN/TPK-37, američke proizvodnje i radar za protivvazdušne rakete "Pelikan". U Zaporoškoj oblasti je uništeno i skladište ukrajinske vojske.
11:53 29.11.2022
Lideri država NATO-a vratili su se ideji da se Ukrajini isporuče lovce MiG-29, kao i moderne američke F-16, napisao je u čalnku za Blumberg penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis.
„Šefovi zemalja NATO-a ponovo razgovaraju o mogućnosti da Kijevu isporuče sovjetske lovce MiG-29 (Poljska je ranije izjavila da je spremna da ih pošalje Kijevu) ili čak multifunkcionalne i lake za učenje američke lovce F-16, kojih ima u izobilju“, napisao je Stavridis.
On podseća da je Severnoatlantska alijansa odustala od ovog plana u prvim danima vojnog sukoba i savetuje joj da značajno poveća podršku Kijevu iz vazduha.
11:43 29.11.2022
Sirene vazdušne opasnosti su čuju na celoj teritoriji Ukrajine.
10:40 29.11.2022
10:29 29.11.2022
Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je za početak pregovora između Rusije i Ukrajine potrebna politička volja i spremnost Kijeva da razgovara o zahtevima koje je ranije postavila Moskva.
„Mora da postoji politička volja, spremnost da se razgovara o onim zahtevima Rusije koji su dobro poznati“, rekao je Peskov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala