- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U NATO diskusija o isporukama PVO sistema "Patriot" Ukrajini

© AP Photo / Itsuo InouyeRaketni sistem „patriot“ u Japanu
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Zemlje-članice NATO vode diskusiju o mogućim isporukama sistema PVO sistema „Patriot“ Ukrajini, rekao je šef Alijanse Jens Stoltenberg nakon prvog dana zasedanja šefova diplomatija u Bukureštu.
„Razgovaramo o isporukama novih sistema, kao što je ‘Patriot’ i sada se vodi diskusija o tome. Diskusija se tiče i toga da se garantuje da su već isporučeni sistemi efikasni i da funkcionišu“, rekao je on.
Stoltenberg je rekao da vojna komanda NATO može da pošalje dodatne snage na istočno krilo ako za tim bude potrebe.
Prema njegovim rečima, sada je pod komandom NATO na istočnom krilu je 40.000 vojnika, značajne vazdušne i pomorske snage.
Istovremeno, i u Pentagonu su saopštili da razmatraju snabdevanje Ukrajine svim vidovima PVO odbrane.
"Pitanje isporuka sistema PVO ključni je prioritet za Ministarstvo odbrane SAD i međunarodnu zajednicu kada je reč o podršci Ukrajini. Što se tiče sistema 'Patriot' trenutno nemamo planove da ih isporučujemo Ukrajini", rekao je zvanični predstavnik Pentagona Patrik Rajder.
Međutim, kako je rekao, konsultacije će se nastaviti.
U američkom Ministarstvu su rekli i da su dodatni sistemi PVO "Hok", koji su odobreni Ukrajini u okviru paketa vojne pomoći, već na putu ka Ukrajini.
Takođe su istakli i da se za sada ne razmišlja o slanju aviona-lovaca Ukrajini. Kako se dodaje, to nije prioritet za skoriju budućnost.
Podsetimo, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je nedavno da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista.
„Bilo bi naivno verovati da se naoružanje i finansijska podrška koju Zapad pruža Ukrajini, koristi prema nameni. Ukazivali smo na veliki broj činjenica o tome da velika količina naoružanja pada u ruke terorista i kriminalaca, podstičući sukobe širom sveta, a i velika količina se krade“, izjavio je Nebenzja u svom obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN.
Američki raketni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
RUSIJA
Koje PVO sisteme Vašington i zemlje NATO planiraju da isporuče Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala