- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Koje PVO sisteme Vašington i zemlje NATO planiraju da isporuče Kijevu

© AFP 2023 / BULENT KILICAmerički raketni sistem
Američki raketni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i zemlje NATO planiraju da isporuče Kijevu protivvazdušne raketne sisteme za borbu protiv ruskih raketa „kalibar, ali kako kažu ruski eksperti, reč je o starijim tipovima raketnih sistema koji nisu previše efikasni pa neće značajnije uticati na tok ruske specijalne vojne operacije.
Bela kuća, prema podacima britanske agencije Rojters, planira da isporuči Ukrajini protivvazdušne sisteme MIM-23 HAWK za borbu protiv ruskih krstarećih raketa „kalibra“ i dronova kamikaza.
Osim Vašingtona, još neke zemlje NATO- među kojima su Velika Britanija, Španija i Francuska, odlučile su da pomognu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu: London je obećao da će Kijevu isporučiti rakete NASAMS, Pariz je najavio isporuku protivvazdušnog raketnog sistema kratkog dometa „Krotal“, dok Madrid planira da isporuči četiri protivvazdušnih sistema MIM-23 HAWK.

Prilično staro oružje

Kako ocenjuje za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, SAD i zemlje NATO planiraju da isporuče Kijevu prilično staro oružje. Protivvazdušni raketni sistem MIM-23 HAWK, objašnjava Knutov, Amerikanci su koristili 70-ih godina prošlog veka u sukobima u Izraelu. U to vreme, ovo oružje se koristilo za uništavanje neprijateljskih aviona i helikoptera.
„MIM-23 HAWK je protivvazdušni sistem kratkog dometa. Njegov domet iznosi od 20 do 25 kilometara, dok mu je visina leta negde oko 15-20 kilometara. Ovaj sistem se koristio u sukobima u Izraelu 70-ih godina. Tada je bio u sastavu naoružanja ove države. Međutim, MIM-23 HAWK je, sa tačke gledišta uništavanja protivničkih ciljeva, dosta staro oružje. Što se tiče sposobnosti radara, ovo oružje ima slabe performanse: nekada može da uoči protivničke mete, a nekada se može desiti da ih uopšte ne primeti“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Kad je reč o francuskom protivvazdušnom raketnom sistemu „Krotal“, ovaj sistem je namenjen za uništavanje vazdušnih ciljeva u opsegu srednjih i malih visina. Osim toga, „Krotal“ se može koristiti kako za protivvazdušnu odbranu strateški važnih komandih i kontrolnih centara, tako i za direktno pokrivanje borbenih formacija trupa. Međutim, kako kaže Knutov, iako je oružje popularno i nalazi se u stastavu naoružanja u mnogim zemljama, među kojima su Francuska, Finska i Grčka, „Krotal“ je ipak staro oružje.
„Ovaj sistem je u sastavu naoružanja u mnogim zemljama. Njegov domet iznosi deset kilometara, dok je maksimalna visina leta do šest kilometara. Ipak, sa ovim oružjem, na primer, Saudijska Arabija nije mogla da zaštiti svoju nacionalnu naftnu kompaniju „Aramko“, tokom napada Hutija dronovima na ovu firmu 2020.i 2021.godine“, podseća stručnjak.
Što se tiče protivvazdušnih sistema HASAMS, koje Velika Britanija planira da isporuči Kijevu, prema rečima Knutova, ovo su malo bolji i moderniji sistemi.
„HASAMS je moderan sistem koji su razvili Amerikanci u Norveškoj. Ovo oružje koristi rakete vazduh-vazduh koje imaju domet od 20 do 40 kilometara. Ovi projektili mogu da izdrže veoma velika opterećenja. Sposobni su da manevrišu i mogu da koriste nekoliko bojevih glava: termičke i radarske. Sistemi NASAMS, pogodni su za borbu protiv krstarećih raketa i borbenih dronova. Po mom mišljenju, Ukrajina će ih iskoristiti da zaštiti Kijev, pa i neke od najvažnijih vojnih objekata“, konstatuje naš sagovornik.

Nema veliku efikasnost

Knutov ističe da oružje koje SAD i zemlje NATO planiraju da isporuče Kijevu nema veliku efikasnost, uz ocenu da Amerikanci i Francuzi isporučuju mahom oružje kog žele da se otarase. Uz to, Evropljanima je interesantno da posmatraju kakvu će efikasnost njihovo oružje pokazati tokom borbenih dejstava.
„Mislim da je od svih ovih sistema NASAMS jedini koji je manje-više sposoban da upravlja NATO integrisanim sistemima protivvazdušne odbrane, odnosno da prima informacije od aviona za rano upozoravanje, od aviona Global Hawk, strateških bespilotnih letelica i drugih američkih izviđačkih sredstava, uključujući i satelite. Ostali sistemi nemaju dobre savremene alate za automatizaciju. Osim toga, izgrađeni su na osnovu starog projekta. Zbog toga sumnjam da će imati dovoljno visoku uspešnost“, objašnjava naš sagovornik.
Knutova napominje da i za ove protivničke protivvazdušne raketne sisteme Rusija ima izuzetno dobar „protivotrov“.
„Rusija ima radarske rakete velikog dometa koje su namenjene da gađaju protivničke stanice za navođenje projektila. Ovo oružje se pokazalo veoma dobro. Takođe postoje dronovi kamikaze. Oni su namenjeni da zahvate i onesposobe snop radarske stanice. Time, u stvari, neutrališu protivvazdušni raketni sistem“, konstatuje stručnjak.
Podsetimo, od početka godine SAD, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon što je počela ruska specijalna vojna operacija. Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala