- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: EU nas mrzi jer smo protiv liberalnog mejnstrima

© AFP 2023 / Attila KisbenedekMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Pratite nas
Optužbe na račun Mađarske za sistematsku korupciju u zemlji su neosnovane, to je u suprotnosti sa ekonomskim rastom. Evropski parlament, koji poziva na uskraćivanje finansiranja Budimpešte, „mrzi“ desničarsku vladu u zemlji, koja je protiv liberalnog mejnstrima, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

„Brisel trenutno ima političke primedbe na Mađarsku, jer je ovde već 12 godina na vlasti kozervativna, hrišćansko-demokratska vlada. Štaviše, mi smo uspešni. Uvek slušam optužbe da u Mađarskoj ima korupcije. Ako u zemlji postoji sistemska korupcija, privreda zemlje ne bi rasla. A bruto domaći proizvod države porastao je značajno i premašuje evropski prosek. Da postoji sistemska korupcija, toga ne bi bilo“, rekao je Sijarto za francusku televiziju, a snimak je objavljen na društvenim mrežama.

On je istakao da je Evropski parlament politička institucija koja donosi političke zaključke. Tamo je većina levičara, a oni mrze Mađarsku s političke tačke gledišta.

„Oni nas mrze sa političkog stanovišta, jer istupamo protiv mejnstrima, ali smo svejedno uspešni. Ovo je odluka mađarskih državljana. Te zemlje (koje podržavaju mehanizam uslovnosti prema Mađarskoj) uvek govore o demokratiji, onda poštujte demokratiju! Mađarski građani su na izborima četiri puta uzastopno odlučili da žele to što mi sprovodimo“, objasnio je ministar.

Evropska komisija je sredinom septembra predložila Savetu EU da prema Mađarskoj uvede mehanizam uslovnosti u budžetu EU kako bi se obezbedila zaštita budžeta EU i finansijskih interesa Evropske unije od kršenja principa vladavine prava u Mađarskoj.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
SVET
Orbanov kontraudar u Briselu: U napukloj EU raste histerija i strah od konzervativne revolucije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala