- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orbanov kontraudar u Briselu: U napukloj EU raste histerija i strah od konzervativne revolucije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
Pratite nas
Briselski tinktenk Viktora Orbana može ozbiljno uzdrmati Evropsku uniju zato što je Brisel slab i pre svega je ideološki debelo napukao, smatra politikolog dr Stevan Gajić iz Instituta za Evropske studije.
Tinktenk organizacija MCC Brisel, ogranak budimpeštanskog koledža „Matija Korvin“, počinje da radi u Briselu, 15. novembra. „Matija Korvin“ je privatni univerzitet kog Orban obilato novčano podržava sa planom da obezbedi alternativu za „evropski polarizovani kulturni pejzaž“, naveo je Politiko.
Frank Furedi, mađarsko-kanadski akademik, direktor nove organizacije u Briselu, rekao je da želi da promoviše „zrelu, promišljenu raspravu o kulturnim tenzijama koje prevladavaju na kontinentu“, tvrdeći da su u Uniji, od Orbanovog reizbora u aprilu, „protivmađarski osećaji u porastu“.

Orbanova igra u dvorištu ideološkog neprijatelja

Narativ Brisela se pre svega zasniva na jednoj implicitnoj pretnji nasiljem u smislu da ukoliko se ljudi ne slažu sa opšteprihvaćenim stavovima, onda mogu očekivati probleme na poslu ili na privatnom planu što pokazuje da je ogoljen autoritarna i nedemokratska priroda EU, ističe Gajić.
Jasno je da ni Ursulu fon der Lajen ni njene prethodnike nisu izabrali građani što pokazuje da je EU autoritarna struktura koja čoveka poput Orbana, koji je ponikao kao antikomunista, jedino može da podseća na položaj Mađarske u vreme Varšavskog pakta, a to mu svakako smeta.
„Mislim da se Orban na neki način igra tako što pokušava da kaže: Evo, batina ima dva kraja. Kao što postoje različite organizacije koje samoproglašeno sebe nazivaju organizacijama civilnog društva, a zapravo predstavljaju lobističke interesne grupe određenih centara moći van tih zemalja. Navodno predstavljaju interese društva u kom se nalaze, a sada Orban na isti način demonstrira to osnivanjem ovakvog centra. Verovatno su inicijalna kapisla za to bile poslednje demonstracije u Budimpešti za koje je Orban direktno optužio Institut za otvoreno društvo s kojim ima istoriju ratovanja“, kaže Gajić za Sputnjik.
Za razliku od mnogih režima koji imaju problema sa agresivnom globalističkom ideologijom i pokušavaju da nađu kompromis, Orban se ponaša vrlo aktivno tako što sam dolazi u dvorište svog ideološkog neprijatelja i radi mu ono što je rađeno njegovom društvu.

Konzervativna revolucija – drzak potez Viktora Orbana

Danas postoji potencijal za razvoj takvog jednog centra u Briselu, posebno u danima i godinama koje dolaze s obzirom da među građanima EU postoji zamor od rata u Ukrajini koji je doveo do čitavog niza problema s kojima se može baviti Orbanov institut.
On bi mogao proširiti meku moć Mađarske u Evropi i u svetu preko artikulisanja ideološke borbe koja će se svakako odvijati u Evropi u narednim godinama, ako ne i decenijama, bez obzira na ishod rata u Ukrajini.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SVET
Orbanov potez koji bi mogao da uzdrma Brisel
„EU se brzo i rapidno degradira kao pol sile što dovodi do otvaranja prostora za jednu konzervativnu revoluciju unutar evropskih država, čije obrise već vidimo. Imamo dolazak Melonijeve na vlast u Italiji, Orbanovo učvršćivanje na vlasti, tu je i Poljska. Iako su njihova mišljenja oko rata u Ukrajini podeljena, suština je da Orban vidi priliku za širenje svoje i moći Mađarske preko jednog ovakvog, reklo bi se, drskog poteza.“
Međutim, to nije nepromišljen i nerazuman potez s obzirom da je Orbanu jasno u kom smeru ide dalja degradacija EU i čitave ideologije koja je bila razvijana poslednjih decenija a direktno se kosi sa njegovim ideološkim pogledima.

Odgovor Brisela – histerija koja promoviše Orbana

Odgovor EU na ovaj potez biće vrlo predvidiv – histerisanje koje će samo Orbanu dati gorivo da nastavi da ih nervira.
„Biće raznih analitičkih tekstova, zgražavanja po televizijama, komentara itd. što će samo promovisati misteriju oko Orbanove ličnosti i njegovu harizmu upravo u tim društvima kojima je namenjena negativna propaganda. Jer i negativni junak je opet junak. Mislim da je tako i Putin promovisan na Zapadu, uostalom i Bin Laden je bio veliki 'crni vitez' za dobar deo sveta. Orban zna pravila te igre, vrlo svestan je ušao u nju i jedva čeka da čuje salvu napada zato što će moći da odgovori na njih“.
A tu će se pokrenuti perpetum mobile i to je jedna igra potpuno nameštena, ali ne zato što to neko to želi, već zato što briselska ideologija funkcioniše po principu pavlovljevog refleksa i oni ne mogu drugačije da reaguju.
Orbanovi protivnici će verovatno pokušati i legalno da spreče rad tinktenka, mada im to neće uspeti jer će mađarska država iskoristiti sve mogućnosti da on bude otvoren, zaključio je Gajić.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
RUSIJA
Orban o antiruskim sankcijama: EU iskopala jamu za Ruse, a onda sama upala u nju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala