- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera nagrađenog filma o ženi koja bi da iskoči iz svoje kože

© Foto : NON-ALIGNED FILMSkadar iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“
kadar iz filma „Da li ste videli ovu ženu?“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“, nagrađen na poslednjem Venecijanskom festivalu o Draginji, ženi koja bi da iskoči iz svoje kože, premijerno će sutra biti prikazan na Festivalu autorskog filma.
Srpsko-hrvatski film „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi premijerno će biti prikazan sutra od 19 časova na 28. Festivalu autorskog filma u MTS dvorani.
Olga Košarić, montažerka filma „Da li ste videli ovu ženu?“ dobila je specijalnu nagradu u kategoriji umetnika do 40 godina na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film premijerno prikazan.

Neočekivani junak – žena od 50 godina

Ko-reditelj i ko-scenarista Dušan Zorić izjavio je da su on i Matija Gluščević imali slične ideje i sličnu junakinju za prvi dugometražni film pa odlučili da što pre urade film zajedničkim snagama.
„Sve je krenulo od tog neočekivanog junaka koji nije toliko čest u filmovima i serijama – žene od pedesetak godina koja je i u životu i u društvu skrajnuta. Naizgled je neinteresantan junak, ali pronašli smo puno toga interesantnog i čitav jedan svet koji se krije u junaku“.
Matija Gluščević je istakao da interno zovu egzistencijalnom dramom sa elementima nadrealnog, ali ideja je bila od samog početka da naprave film koji se konstantno menja i redefiniše se.
„Čak i u žanrovskom smislu – da krene kao socijalna drama, pa da preraste u komediju, pa u horor i da je za gledaoca podjednako nepredvidiv, kao i za glavnu junakinju“.

Žena koja pokušava da iskoči iz svoje kože

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ je omnibus od tri priče o Draginji , u paralelnim životima: U vrelini letnjih dana, Draginja, prodavačica usisivača od vrata do vrata, pronalazi telo mrtve žene koja veoma podseća na nju; Unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se pokazala starim prijateljima; Draginja luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem.
Ksenija Marinković je rekla da je posle snimanja prvog dela filma mislila da je to kratki igrani film i da su završili. Međutim, kad je dobila scenario za sva tri dela, uhvatila ju je panika kako će sve to spojiti.
Kadar iz filma Da li ste videli ovu ženu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
KULTURA
Nagrada montažerki iz Srbije na Filmskom festivalu u Veneciji /video/
„Na kraju se sve to nekako složilo. Početna tačka su bile te žene koje niko ne vidi, razgovarali smo o tome šta bi to bilo em nebitno em luzerski kod nekih ljudi koje više niko ne primećuje. Na kraju je to naraslo na neku ljudsku krizu. To je neko doba u kom ne znaš kako da se postaviš i šta da napraviš sa sobom. Draginja je bukvalno žena koja pokušava da iskoči iz svoje kože. U glumačkom smislu, to je bol i traženje redefinisanja identiteta u momentu krize“.

Glumci vole riskantne stvari

Osim Ksenije Marinković, epizodne uloge igraju Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević...
Zorić je kazao da su se poznati glumci pojavili u malim ulogama jer im se film jako dopao pa su hteli da učestvuju.
KULTURA
Venecija: Trijumf ženskog dokumentarca protiv političke korektnosti
„Kad je glumcima nešto inspirativno kao celina, ne mora nužno da bude velika uloga, ali kad vide smisao u celini, svi su vrlo radi da budu tu, jer su svi ti ostali junaci u nekoj službi Draginje, glavne junakinje i zapravo su svi shvatili da doprinose jačini glavnog lika“.
„Osim toga, glumci vole riskantne stvari, ne sasvim definisane i ne sasvim klišeizirane“, dodala je Marinkovićeva.

Praznik filma

Posle premijere u Veneciji, film „Da li ste videli ovu ženu“ prikazan je na festivalima u Kotbasu (Nemačka), Luksemburgu, Španiji, Francuskoj, Indiji, a planirano je da se pojavi i na festivalima u Ženevi, Bangkoku i Zagrebu. Posle sutrašnje projekcije na Festivalu autorskog filma, ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije.
Gluščević je istakao da je ceo svoj studentski period vezuje za odlaske na Festival autorskog filma gde je gledao sve njemu važne filmove.
„Nekako je to praznik filma gde nekoliko dana ne izlaziš iz bioskopske sale i gledaš četiri do pet filmova na dan i drago mi je što možemo da predstavimo film na Festivalu autorskog filma“.
Film „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
KULTURA
Premijera dva filma Mile Turajlić na Festivalu autorskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala