- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Venecija: Trijumf ženskog dokumentarca protiv političke korektnosti

Pratite nas
Autorka dokumentarnog filma „Sva lepota i krvoproliće“ Laura Poitras koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji poznata je po odličnim, otvoreno polemičnim filmovima koji ne štede nikoga i zato je teško poverovati da je nagradu dobila na krilima političke korektnosti.
Dokumentarni film rediteljke Laure Poitras „Sva lepota i krvoproliće“ (All the Beauty and the Bloodshed) o američkom fotografu Nen Goldin i njenoj borbi protiv bogate porodice Sekler, osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.
To je tek drugi put u 79-godišnjoj istoriji filmskog festivala u Veneciji, da je glavna nagrada dodeljena dokumentarnom filmu.

Ženski polemički dokumentarac protiv političke korektnosti

Filmski kritičar Zoran Janković kaže za Sputnjik da se retko dešava da dokumentarni film pobedi na festivalu A kategorije, ali budući da su se poslednjih godina dokumentarni filmovi dosta približili igranim po kvalitetu, to i nije toliko iznenađenje.
Osim toga, Laura Poitras je već nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova i zato ne bi trebalo da bude iznenađenje da bilo koji njen film uđe u razmatranje za nagrade pa da ih i dobije, čak i u konkurenciji krupnih imena koji rade na polju igranog filma, dodaje Janković.
„Ona je već dobila Oskara za dokumentarac o Edvardu Snoudenu i ranije je bila nagrađivana i nominovana za sve esnafske i šire nagrade i ovde se može računati da je to bio jedan zdravorazumski izbor žirija. Možemo verovati da je uradila odličan film jer su svi njeni filmovi do sada bili odlični, ostala je na braniku otvoreno polemičnih filmova, svi njeni filmovi ne traže 'sredinu puta', ne bave se traženjem izgovora ili relativizacija za nešto ili nekoga, već su otvoreno polemični sa jasnim metama prozivki ili napada, tako da mislim da to i ovog puta možemo očekivati od nje“.
Međutim, kad se pogleda spisak učesnika u takmičenju za Zlatnog lava, iznenađenje je da je Laura Poitras pobedila u takvoj konkurenciji u kojoj su Luka Godanjino, Endru Dominik, Džafar Panahi sa još jednim filmom iz zatvora, Martin Mekdona, Daren Aronovski, „krupni igrači koji mogu računati na naklonost žirija na udarnim festivalima“.
„Pobedio je ipak jedan dokumentarac za koji se ne može reći da je dobio nagradu zahvaljujući političkoj korektnosti ili kalkulaciji tog tipa“, smatra Janković.

Srpski film – film debitanata

Dva srpska filma su u poslednjih desetak dana nagrađena su na festivalima A kategorije, u Veneciji i Moskvi. Olga Košarić, montažerka srpskog debitantskog igranog filma „Da li ste videli ovu ženu“ reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića premijerno prikazanog u Veneciji u takmičarskom programu, dobila je specijalne nagrade u kategoriji umetnika do 40 godina.
Prethodno je igrani film „Usekovanje“ Siniše Cvetića dobio Nagradu publike i nagradu za režiju na 44. Međunarodnom moskovskom festivalu, najstarijem festivalu na svetu posle venecijanskog.
Janković ističe da su ove nagrade veoma važne i dodaje da su ta dva filma posebno zanimljiva zato što u oba slučaja imamo mlade autore – tek svršeni studenti Matija Gluščević i Dušan Zorić reditelji su filma „Da li ste videli ovu ženu“ a Siniša Cvetić, reditelju „Usekovanja“ još nije diplomirao, kao ni njegov scenarista David Jakovljević.
„U oba slučaja možemo da pričamo o mladom srpskom filmu, a srpski film je od početka ovog veka, pre svega, film debitanata. Problem je što nakon što bivaju uspešni debitanti, naši autori jako puno vremena provedu do snimanja drugog filma iz niza razloga“, ocenio je Janković.
Kadar iz filma Da li ste videli ovu ženu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
KULTURA
Nagrada montažerki iz Srbije na Filmskom festivalu u Veneciji /video/
Američka rediteljka Lora Pojtras dobitnik Zlatnog lava za dokumentarac „All the Beauty and the Bloodshed“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
KULTURA
Drugi put u istoriji filmskog festivala u Veneciji dokumentarac osvojio Zlatnog lava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala