- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Drugi put u istoriji filmskog festivala u Veneciji dokumentarac osvojio Zlatnog lava

© AP Photo / Joel C Ryan/InvisionAmerička rediteljka Lora Pojtras dobitnik Zlatnog lava za dokumentarac „All the Beauty and the Bloodshed“
Američka rediteljka Lora Pojtras dobitnik Zlatnog lava za dokumentarac „All the Beauty and the Bloodshed“ - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
Pratite nas
Dokumentarni film „Sva lepota i krvoproliće“ (All the Beauty and the Bloodshed) o američkom fotografu Nen Goldin i njenoj borbi protiv bogate porodice Sekler, osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.
To je tek drugi put u 79-godišnjoj istoriji filmskog festivala u Veneciji, da je glavna nagrada dodeljena dokumentarnom filmu.
Reč je o dokumentarcu američke rediteljke Laure Poitras koja se proslavila dokumentarnim filmom o Edvardu Snoudenu, za koji 2015. godine dobila nagradu „Oskar“.
Nagradu za najbolju glumicu dobila je Australijanka Kejt Blančet za ulogu u filmu „TAR“.
Nagradu za najboljeg glumca dobio Irac Kolin Farel za ulogu u tragikomediji „The Banshee Of Inisherin“.
Srebrni lav pripao je francuskoj drami u sudnici „Saint Omer“, rediteljke Alis Diop koja je debitovala u igranom filmu nakon što je režirala niz dokumentarnih filmova, preneo je Tanjug.
Kadar iz filma Da li ste videli ovu ženu - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2022
KULTURA
Nagrada montažerki iz Srbije na Filmskom festivalu u Veneciji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala