- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Premijera dva filma Mile Turajlić na Festivalu autorskog filma

© Foto : Ustupljeno SputnjikuFilm „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić
Film „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpska premijera dokumentarnog diptiha „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić održaće se u nedelju, 27. novembra u 17 i 19.30 časova u Velikoj sali MTS dvorane.
Pet godina nakon premijere filma „Druga strana svega“ na Festivalu autorskog filma, rediteljka Mila Turajlić vraća se na festival sa dokumentarnim diptihom o Pokretu nesvrstanih.
„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ je dokumentarni diptih koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg Sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35milemetarskim filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.
„Ovaj diptih nastao je kao posledica susreta i prijateljstva sa Stevanom Labudovićem, snimateljem Filmskih Novosti koji je bio zadužen da prati Predsednika Tita na čuvenim putovanjima mira Galebom. Tom prilikom je nastao dragocen materijal snimljen u nesvrstanim zemljama. Prvi film u diptihu prati nastanak Pokreta nesvrstanih do istorijskog samita u Beogradu 1961. godine, a drugi otkriva ulogu Stevana Labudovića u snimanju alžirskog oslobodilačkog rata. Veliko mi je zadovoljstvo da beogradskoj publici predstavimo ovaj film u glavnom programu FAF-a, pogotovu na tako simbolički značajnom mestu kao što je nekadašnji Dom Sindikata, koji je bio Pres centar za vreme prvog samita Nesrvrstanih“, izjavila je Mila Turajlić.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuFilm „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić
Film „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Film „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Mile Turajlić
Prvi film, „Non-Aligned“ rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije, dok drugi „Ciné-guerrillas“ vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.
Mila Turajlić (Beograd, 1979) je rediteljka dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film, „Druga strana svega“ premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivalu za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom je osvojio 16 nagrada.
Patris Lumumba - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
Beograd je bio na nogama i zbog Patrisa Lumumbe: Kako je uništena svetska solidarnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala