- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Tornado grupe Vagner u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Deo stanovnika Kijeva može biti preseljen u predgrađa; Nemačka neće slati "Patriote" u Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 274. Napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini su odgovor na isporuke zapadnog oružja Kijevu, izjavio ruski ambasador u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja. FSB sprečila diverziono-teroristički napad na gasovod kojim se gas isporučuje Turskoj i Evropi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:06 24.11.2022
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da vlasti razmatraju preseljenje dela stanovnika u predgrađa: oni mogu biti smešteni u dečje kampove i staračke domove. Istovremeno, Kličko je odbio da takvo preseljenje nazove evakuacijom.
20:01 24.11.2022
Eksplozije u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, pišu ukrajinski mediji.
19:51 24.11.2022
Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht odbacila je zahtev svog poljskog kolege Mariuša Blaščaka da sisteme protivraketne odbrane „Patriot”, obećane Varšavi, rasporedi u zapadnoj Ukrajini, piše "Špigel".
Po njenim rečima, "Patriot" su deo zajedničkog sistema protivvazdušne odbrane NATO-a. Pre nego što ih upotrebimo van teritorije alijanse, potrebne su diskusije unutar NATO-a“, rekla je ona.
Nemačke vlasti su više puta govorile da neće slati oružje u Ukrajinu bez bliskih konsultacija sa partnerima. Takve odluke se mogu donositi samo kolektivno, napominju u Berlinu.
18:54 24.11.2022
Sedamdeset odsto Kijeva i dalje nema struju, u toku je remont grejanja, saopštila je gradska vojna uprava ukrajinske prestonice.
„Situacija u Kijevu u 17.20 po lokalnom vremenu: 70 odsto gradskog stambenog fonda je bez struje“, navodi se na Telegram kanalu administracije.
16:56 24.11.2022
Bajden, na molbu Kine, ubedio Poljsku da ne predaje Ukrajini MiG-29
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ubedila je u martu Poljsku da ne isporučuje sovjetske lovce MiG-29 Ukrajini, na zahtev Kine, koja strahuje od eskalacije ukrajinskog sukoba, piše britanski magazin "Spektar", pozivajući se na izvore u kineskim diplomatskim krugovima.
Po njihovim informacijama, u početku je Vašington pozitivno prihvatio ideju o prebacivanju poljskih MiG-29 u Ukrajinu, ali je potom revidirao svoj stav zbog pritiska Kine. Kako navodi izdanje, čija će štampana verzija biti objavljena u subotu, protiv takvog poteza izjasnilo se i nekoliko bivših lidera nekih evropskih zemalja. Ova okolnost je mogla biti dodatni faktor koji je uticao na odluku SAD.
Prema pisanju časopisa, Peking se, pošto je dobio uveravanja od NATO-a da alijansa neće slati lovce i rakete u Ukrajinu, obavezao da će ubediti Moskvu da ne koristi nuklearno oružje tokom sukoba.
15:54 24.11.2022
Mađarska ne namerava da blokira izdvajanje kredit EU Ukrajini, ali neće učestvovati u ovoj inicijativi i planira da pomogne u obnavljanju ukrajinske privrede na bilateralnoj osnovi. Ovo je u četvrtak izjavio ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto, razgovarajući sa novinarima nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu.
On je demantovao izveštaje da Budimpešta želi da blokira inicijativu Brisela da se Ukrajini 2023. godine obezbedi solidarni zajam od 18 milijardi evra u nekoliko tranši. Sijarto je naglasio da će njegova zemlja pomoći Ukrajini, ali namerava da to učini „na bilateralnoj osnovi“.
15:46 24.11.2022
Pedeset ruskih vojnika koji su se nalazili u zarobljeništvu na teritoriji pod kontrolom Kijeva – vraćeni su kući, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, avionima vojno-transportne avijacije Rusije vojnici su prebačeni u Moskvu radi lečenja i rehabilitacije u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.
14:33 24.11.2022
Proglašena vazdušna opasnost u Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti
13:33 24.11.2022
Plaćenici iz 54 zemlje bore se u Ukrajini na strani Kijeva – neki od njih su prisutni tamo od 2014. godine, a mnogi imaju iskustvo iz sukoba na Bliskom istoku, saopštio je Istražni komitet Rusije.
13:27 24.11.2022
Pripadnici ruskih snaga na samohodnom artiljerijskom oruđu Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Forsirani napad ruskih snaga sprečio prebacivanje rezervi ukrajinskih trupa
12:59 24.11.2022
U svim delovima Kijeva obnovljeno je snabdevanje vodom, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
On je dodao da je, ipak, potrebno vreme da sistem proradi u potpunosti.
„Trenutno se kod nekih potrošača može primetiti slabiji pritisak. Posebno kod onih na višim spratovima zgrada“, napisao je Kličko na svom Telegramu.
12:28 24.11.2022
Evropski parlament odobrio paket od 18 milijardi evra pomoći Ukrajini u 2023.
Evropski parlament odobrio je paket kreditne makrofinansijske podrške EU za Ukrajinu za 2023. godinu u iznosu do 18 milijardi evra, saopštila je šefica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.
„U rekordno kratkom roku Evropski parlament je upravo odobrio 18 milijardi evra za Ukrajinu“, napisala je Metsola na Tviteru.
12:10 24.11.2022
Specijalna vojna operacija ispunjava svoje zadatke, nije bilo i nema napada na društvene objekte, tome se poklanja posebna pažnja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„A što se tiče ciljeva koji su, direktno ili indirektno, vezani za vojni potencijal, oni, shodno tome, podležu napadu. Rad u tom pogledu se nastavlja“, rekao je Peskov novinarima.
On je dodao da Kijev ima sve mogućnosti da reši situaciju sa napadima na ukrajinske energetske objekte i okonča stradanja naroda ispunjavanjem zahteva ruske strane.
„Rukovodstvo Ukrajine ima sve mogućnosti da situaciju (sa napadima na ukrajinske energetske objekte) vrati u normalu, ima sve mogućnosti da reši situaciju tako što će ispuniti zahteve ruske strane i, shodno tome, zaustaviti sva stradanja lokalnog stanovništva“, istakao je Peskov.
11:20 24.11.2022
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak jučerašnje rusko-ukrajinske razmene zarobljenika.
11:12 24.11.2022
Pojavljuje se sve više činjenica koje govore da u Ukrajini postoji konfrontacija između Rusije i NATO-a. Sve veći broj stručnjaka Alijanse učestvuje u sastavu privatnih vojnih kompanija i oružanih snaga Ukrajine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
11:10 24.11.2022
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
RUSIJA
Moskva čini sve da formira zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke, dok Kijev „vuče za nos“ IAEA
10:40 24.11.2022
U Lavovskoj oblasti Ukrajine nema struje, u četvrtak su na snazi sva vanredna i redovna isključenja struje, radnici pokušavaju da obnove sistem, saopštila je kompanija za distribuciju električne energije „Lavovoblenergo“.
Kako se navodi u saopštenju, raketni napadi doveli su do privremenog nestanka struje u svim nuklearnim elektranama i većini termo- i hidroelektrana. Pogođeni su i objekti za prenos električne energije.
U kompaniji su napomenuli da se nastavlja popravka oštećene električne opreme, a privremena isključenja ne mogu da izdrže opterećenje koje samo raste sa dolaskom hladnijih dana.
10:23 24.11.2022
Kijev će vući IAEA za nos oko situacije sa Zaporoškom nuklearkom i izbegavati cilj završetka pregovora sve dok politički sponzori Ukrajine ne odobre drugačiji pristup, smatra direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov.
On je naglasio da nijedan metak ne sme da leti prema teritoriji nuklearke.
09:06 24.11.2022
Po naređenju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u toku je mobilizacija u delovima Ukrajine gde živi ruskojezično stanovništvo, naveo je za Sputnjik izvor u ruskim snagama u Hersonskoj oblasti na osnovu podataka iz ukrajinske vojske.
„Prema podacima naših izvora iz Službe bezbednosti Ukrajine, opšta mobilizacija sprovodi se se samo u oblastima gde pretežno živi ruskojezično stanovništvo ─ u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Čerkaskoj oblasti“, rekao je taj izvor i dodao da se to odnosi i na deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, dok u zapadnim oblastima nikoga diraju.
U Ivano-Frankovsku je mobilisano 40 ljudi, u Lavovu 30.
09:03 24.11.2022
Šef Harkovske regionalne administracije Oleg Sinjegubov izjavio je da su u ovom regionu uvedena havarijska isključenja struje, a zbog problema sa isporukama većina potrošača nema struje.
„Radnici nastavljaju da rade na popravci električne mreže. U najskorije vreme većina potrošača u regionu trebalo bi da dobije struju“, napisao je Sinjegubov na svom Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala