- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva čini sve da formira zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke, dok Kijev „vuče za nos“ IAEA

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Moskva čini sve da formira zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov. Istovremeno, šef „Rosatoma“ Aleksej Lihačov konstatuje da će Kijev obmanjivati IAEA sve dok njegovi sponzori ne odobre drugi pristup.
„Mi činimo sve što je moguće kako bismo rešili taj problem i kako bismo uradili to bez odlaganja“, rekao je Rjabkov uoči devete konferencije država-potpisnica Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja koja će se održati u Ženevi od 28. novembra do 16. decembra.
Po njegovim rečima, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) sve više shvata da je potrebno donošenje brze odluke o zaštitnoj zoni oko Zaporoške nuklearke.
„S obzirom na to da su Oružane snage Ukrajine ponovo intenzivirale granatiranje teritorije Zaporoške nuklearne elektrane tokom koga je oštećena važna infrastruktura elektrane, prema našim zapažanjima IAEA sve više shvata da prilično brzo treba da se donese odluka o formiranju zaštitne zone“, ocenio je Rjabkov.
Takođe je dodao da u konsultacijama o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke učestvuju i neke evropske zemlje.
„Nastavljamo intenzivne konsultacije o stvaranju zone zaštite nuklearne bezbednosti i fizičke nuklearne bezbednosti oko elektrane. Rukovodstvo sekretarijata IAEA svesno je ozbiljnosti trenutka. Osim kontakata sa Kijevom, rukovodstvo sekretarijata vodi dijalog i sa rukovodstvom nekoliko zapadnih zemalja“, istakao je Rjabkov, rekavši da se nada da će taj dijalog pomoći da ubede Kijev da prestane sa granatiranjem nuklearke.
Po rečima šefa „Rosatoma“ Alekseja Lihačova, „očigledno je da će kijevske vlasti nastaviti da 'vuku za nos' IAEA i da vode pregovore bez cilja da ih završe, sve dok politički sponzori Kijeva ne odobre drugačiji pristup“.
On je dodao da su praktično svi dalekovodi na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani uništeni, te da Oružane snage Ukrajine ne dozvoljavaju da se poprave.

Deklaracija o zaštitnoj zoni nije usaglašena

Kako je rekao stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, šef IAEA Rafael Grosi je u septembru predao ruskoj i ukrajinskoj strani nacrt deklaracije o stvaranju zaštitne zone u Zaporoškoj nuklearki.
„U dokument su unete određene izmene i on za sad nije usaglašen“, precizirao je Uljanov.
Po njegovim rečima, treba imati u vidu da konačan rezultat ne zavisi samo od IAEA i Rusije, nego i od ukrajinske strane.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
RUSIJA
Kremlj: Rusija poziva sve da utiču na Ukrajinu da prekine granatiranje Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala