- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija poziva sve da utiču na Ukrajinu da prekine granatiranje Zaporoške nuklearke

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Rusija poziva sve zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane sa granatiranjem Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane ne može, a da ne izazove našu zabrinutost, a trebalo bi da izazove izuzetnu zabrinutost IAEA“, rekao je Peskov.
On je dodao da Moskva u tom pogledu vidi izuzetnu zabrinutost Međunarodne agencije za atomsku energiju.
„Pozivamo sve zemlje sveta da iskoriste svoj uticaj kako bi ukrajinske oružane snage prestale da to rade“, naglasio je Peskov.
On je pozvao na objektivnost prilikom razmatranja teme granatiranja Zaporoške nuklearke.
„Ako se izgovori fraza: ‘Zabeležena su brojna granatiranja’ – i dalje morate biti objektivni i konstruktivni, treba da završite frazu – ‘granatiranje teritorije stanice od strane ukrajinskih oružanih snaga’“, objasnio je portparol.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštio je ranije da su Oružane snage Ukrajine nakon dvomesečne pauze nastavile sa granatiranjem Zaporoške nuklearke. Samo 19-20. novembra su na stanicu ispalile najmanje 25 granata, od kojih je jedna pogodila krov specijalnog objekta broj 2, gde se čuva nuklearno gorivo. Artiljerijske snage suzbijene su uzvratnom vatrom ruskih snaga, a radijacioni fon u rejonu stanice je normalan.
Peskov je dodao i da smena vlasti u Ukrajini nije među ciljevima ruske specijalne operacije u toj zemlji.
„Rusija teži da postigne svoje ciljeve u specijalnoj vojnoj operaciji. Postizanje tih ciljeva je moguće na razne načine i u raznim formatima“, rekao je Peskov.
Na konkretno pitanje da li je jedan od ciljeva specijalne vojne operacije da se smeni vlast u Ukrajini Peskov je odgovorio: „Ne, predsednik je već o tome govorio“.
Komentarišući informacije da su ukrajinske snage streljale 10 ruskih ratnih zarobljenika, Peskov je istakao da će se Rusija sama baviti potragom za ubicama zarobljenih ruskih vojnika, kao i da oni moraju biti pronađeni i kažnjeni.
Snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici streljaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji pojavio se na internetu u petak. Prema rečima predsednika ruskog Saveta za ljudska prava Valerija Fadejeva, zločin se dogodio u Makejevki.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
Rusija u kontaktu sa IAEA: Napadi Kijeva na Zaporošku nuklearku mogu dovesti do katastrofe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala