- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u kontaktu sa IAEA: Napadi Kijeva na Zaporošku nuklearku mogu dovesti do katastrofe

CC BY 3.0 / Ralf1969 / Wikipedia / Zaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Pratite nas
Neophodno je da se što pre postigne dogovor o stvaranju bezbednosne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, jer napadi kijevskog režima na elektranu mogu dovesti do katastrofe, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.
„Nastavljaju se pregovori o stvaranju zone zaštite operativne i fizičke nuklearne bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane. U bliskom smo kontaktu sa sekretarijatom IAEA i generalnim direktorom agencije Rafaelom Grosijim lično po tom pitanju. Delimo njegovo mišljenje da to treba da se uradi što je pre moguće“, rekao je Veršinjin.
Sekretarijat IAEA vodi dijalog i sa Kijevom po tom pitanju, dodao je ruski diplomata, istakavši da Moskva ulaže sve napore kako bi se postigao sporazum.
„Glavni cilj formiranja bezbednosne zone je sprečavanje pretnji koje proizilaze iz neprekidnih napada režima Vladimira Zelenskog na elektranu i njenu infrastrukturu, što može da dovede do industrijske katastrofe sa nepredvidivim posledicama“, istakao je Veršinjin.
Kako je precizirao, ukoliko bude postignut sporazum o stvaranju bezbednosne zone oko elektrane, tok realizacije će kontrolisati predstavnici IAEA koji su stalno prisutni u Zaporoškoj nuklearki od početka septembra.
Trenutno se na teritoriji elektrane nalaze četiri stručnjaka IAEA koji imaju pristup svim objektima na njenoj teritoriji i imaju mogućnost da operativno izveštavaju o svemu što se dešava, naglasio je Veršinjin.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je 5. oktobra da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2022
RUSIJA
Zaporoška nuklearna elektrana prelazi pod nadležnost „Rosenergoatoma“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala