- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Forsirani napad ruskih snaga sprečio prebacivanje rezervi ukrajinskih trupa

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruskih snaga na samohodnom artiljerijskom oruđu "Akacija" u zoni specijalne vojne operacije
Pripadnici ruskih snaga na samohodnom artiljerijskom oruđu Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Ruske snage izvele su juče forsirani napad visokopreciznim oružjem velikog dometa iz vazduha, sa mora i kopna na sistem vojne komande Ukrajine i sa njim povezane energetske objekte, cilj napada je postignut, sve naznačeni ciljevi su pogođeni, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Ovim napadima sprečeno je prebacivanje železnicom ukrajinskih vojnih rezervi, stranog naoružanja, vojne opreme i municije u područja borbenih dejstava, objasnio je portparol.
Kako je istakao, nije izvršen nijedan napad na ciljeve unutar Kijeva, a sva razaranja u gradu o kojima je kijevski režim javljao bila su posledica pada stranih i ukrajinskih raketa PVO sistema raspoređenih u stambenim delovima grada.
U kupjanskom pravcu su preventivnom artiljerijskom vatrom sprečeni pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu napad na ruske trupe u pravcu naselja Berestovo u Harkovskoj oblasti. Ubijeno je do 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno borbeno oklopno vozilo i dva kamioneta.
U krasnolimanskom pravcu sprečeni su pokušaji neprijatelja snaga da izvedu napad u pravcu naselja Ploščanka i Červonopopovka u LNR. Ubijeno je više od 15 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno borbeno vozilo pešadije, minobacačka posada i tri automobila.
U južnodonjeckom pravcu su sprečeni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvedu kontranapad u pravcu naselja Vladimirovka, Pavlovka i Vremjovka. Osim toga, osujećen je pokušaj napada ukrajinskih snaga u pravcu naselja Levadno u Zaporoškoj oblasti. Tokom protekla 24 časa u ovom pravcu poginulo je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika, uništen jedan tenk, šest borbenih oklopnih vozila i tri automobila, dodao je portparol.
Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su komandna mesta 3. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i 57. brdsko-jurišne brigade u Hersonskoj oblasti, kao i 63 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 152 okruga.
U kontrabaterijskoj borbi uništen je višecevni bacač raketa „Grad“ Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.
U rejonu naselja Novogrigorovka u Hersonskoj oblasti uništen je protivbaterijski radar AN/TPQ-50 američke proizvodnje. Takođe su uništene dve kontrabaterijske radarske stanice AN/TPQ-36 američke proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili četiri bespilotne letelice u Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 177 helikoptera, 2.558 bespilotnih letelica, 390 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.791 tenk i drugih oklopnih vozila, 902 borbena vozila za višecevne raketne sisteme, 3.616 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.340 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala