- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Srpski rov na tri stuba

© AP Photo / Darko VojinovicStrahinja Pavlović
Strahinja Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Deo srpskog tima koji se smatra najranjivijim, ali nikako ne samo svojom krivicom je poslednja linija odbrane, koja je, zbog činjenice da Srbija godinama unazad ne može da proizvede desnog beka vrhunske klase, u ideji selektora Dragana Stojkovića Piksija formatirana tako da ima tri klasična centralna defanzivca.
Probao je Piksi sa četvoricom pozadi, kako je nedavno rekao direktor reprezentacije Stevan Stojanović za Sputnjik, odmah je uvideo manjkavosti i odlučio da ne komplikuje već da samo iskoristi one opcije koje ima.
Stevan Dika Stojanović - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
Katar 2022
Dika otkriva za Sputnjik – dva Piksijeva zahteva su donela mir u fudbalsku Srbiju
Moderni fudbal je vratio formaciju sa tri klasična centralna defanzivca, samim tim su i mnogi srpski igrači u svojim klubovima igrali u takvim sistemima pa je Piksijeva odluka bila sasvim logična.
Izbor na centralnim bekovima je šarenolik za Piksija, ali se tokom vremena iskristalisao uz samo jednu dilemu - da li kao centralnog beka, zapravo libera, koristiti prekaljenog Stefana Mitrovića ili mlađeg Miloša Veljkovića?
Čini se da bi takva dilema bila manja da u ekipi može da ima Uroša Spajića, ali je teška povreda sprečila pouzdanog fudbalera da uopšte bude u opcijama za ekipu.
Levi i desni štoper su se iskristalisali kod Piksija, to su Nikola Milenković i Strahinja Pavlović, momci koji su prošli školu Partizana, veoma rano su bačeni u vatru seniorskog fudbala, ali nisu sagoreli već su se prekalili i trenutno imaju tržišnu vrednost veću od 20 miliona evra.
Nedostatak Spajića i nestabilna forma Matije Nastasića, koji je u jednom momentu čak nosio i kapitensku traku, primorali su Stojkovića da posegne za drugim rešenjima.
Video ih je u zlatnom Orliću Srđanu Babiću, sada već kapitenu španske Almerije gde nastupa kao levi štoper, odnosno mladom Strahinji Erakoviću, uprkos činjenici da u Crvenoj zvezdi nikako da se ustali na svojoj prirodnoj, štoperskoj poziciji, ali iskustvo igranja desnog beka može prilično da mu koristi ukoliko bude bila neophodna zamena za zacementiranog desnog štopera Milenkovića.
Igranje napadačkog fudbala, lepog fudbala, na gol više, predstavlja mač sa dve oštrice i smešta odbranu u poziciju najranjivijeg dela ekipe, s obzirom na to da ima duplirane zadatke.
Najpre, treba odbraniti svoj gol, u čemu moraju da pomažu krilni bekovi i defanzivni vezisti, a potom i krenuti u izgradnju napadačkih akcija probijanjem prve linije odbrane rivala.
Prvi zadatak nije nešto na šta se previše obazire Piksijeva Srbija, pod parolom da je napad najbolja odbrana jer je na poslednjih 14 zvaničnih utakmica samo tri puta bila nesavladana, važno je reći da su dve utakmice kada se to dogodilo bile protiv Švedske i Norveške.
Prosečno, Srbija je primala jedan gol po utakmici Lige nacija, 14 na 14 utakmica, čak šest je palo iz kaznenog prostora, po dva sa levog krila, iz desnog poluprostora i centralno izvan šesnaesterca.
To ukazuje na tri problema - nedovoljnu zaštitu kaznenog prostora, preofanzivni pristup levog štopera i levokrilnog beka, odnosno nedostatak reakcije zadnjih veznih fudbalera u linijama ispred šesnaesterca.
Objašnjenja za to dolaze baš iz činjenice da Piksi želi napadački fudbal, da je često igrao bez klasičnog zadnjeg veznog, što je dovodilo do manjka ljudstva u defanzivi, a želeo je i da Pavlović bude začetnik akcija iz poslednje linije, često dolazivši do pozicije levog veznog, s namerom da se uposli Filip Kostić koji je dolazio čak i do mesta rezervisanog za levokrilne napadače.
Gotovo polovina, 42,9 golova, Srbiji je stigla posle centaršuteva, a zabrinjavajuće može da deluje činjenica da je 28,6 odsto proizvod ličnih grešaka igrača, za šta je najbolji primer utakmica u Portugaliji.
Procenat odgovornosti za golove ide na centralne bekove, 42,9 odsto, a po 21,4 odsto dele defanzivni vezisti i krilni bekovi, dok na dušu golmanu ide 14,3 odsto golova.
Greške su nešto što se ne sme dešavati na Svetskom prvenstvu, a sasvim je sigurno da su fudbaleri, igrajući u svojim klubovima, dostigli pravu takmičarsku formu i da neće biti kikseva.
U prvom redu to se odnosi na Pavlovića koji je umeo da se zaboravi na polovini rivala, ali je u već nebrojano puta pokazao da može i po dvojicu protivnika da nosi na leđima, dok šparta uzduž i popreko.
Slično radi i Milenković, samo sa manje ofanzivnih zadataka, sa prevashodnom idejom da bude podrška ofanzivnom desnokrilnom beku - kada je to Andrija Živković posao je veći, kada je tu Darko Lazović postoji mogućnost za njegovo vraćanje i pomoć centralnom beku.
A ta pomoć je neophodna, stariji Mitrović je klasičan štoper kome ne bi trebalo poveravati pokušaje organizacije igre, što ume Veljković, najbolji je dodavač Srbije iz poslednje linije, ali nikada dosad nije uspevao da se etablira kao ubediljiv i nepogrešiv.
Miloš Veljković - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Katar 2022
Veljković za Sputnjik otkriva formulu za zaustavljanje Nejmara i Brazilaca
Suštinski, Srbija ima odlične igrače u odbrani, ali njihov rezultat mnogo zavisi od odgovornosti ostalih koji imaju obavezu da konstantno napadaju i pritiskaju, ali istovremeno moraju da održavaju taktičku disciplinu i ne dozvole da njihovi saborci u rovu ostanu na cedilu.
► Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio novinar Nebojša Petrović koji je govorio o Svetskom prvenstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala