Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija

UŽIVO Priština: Kažnjavanje zbog tablica kreće od utorka ujutru; Stoltenberg: NATO i Kfor ostaju budni

Pratite nas
U Briselu je održan još jedan sastanak Beograda i Prištine bez dogovora. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da srpska strana ne izdaje nove tablice KM. Vučić je poručio je da su pred Srbijom teški dani, a Borelj je na koferenciji za medije prozvao Prištinu posle neuspelih razgovora.
Priština, s druge strane, poručuje da nema odlaganja i da će kosovska policija od utorka od 8 ujutru početi da izriče novčane kazne građanima koji imaju automobile sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje je izdao srpski MUP. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti sa informacijama o današnjim razgovorima u Briselu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
00:08 22.11.2022
Kosovski ministar poziva na saradnju: Spremni da obezbedimo red
Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja pozvao je večeras građane na saradnju sa prištinskim institucijama i poručio da je kosovska policija spremna da obezbedi red i bezbednost širom Kosova i Metohije, u saradnji sa međunarodnim partnerima.
Svečlja je na Fejsbuku* pozvao građane na saradnju sa predstavnicima vlasti, policijskim službenicima, kao i na pokazivanje društvene solidarnosti i interakcije sa prištinskim institucijama, tvrdeći da su „zakonitost, poštovanje i sprovođenje odluka“ vlade pravi i jedini način da se zaštite institucije, vladavina prava, red i javna bezbednost.
On tvrdi da su poslednje vreme pojačani „vidovi i metode propagande i dezinformacija“ koje, kako tvrdi, šire oni koji su naklonjeni Beogradu kako bi se povećala nesigurnost građana u pokrajini, preneo je Tanjug.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
22:39 21.11.2022
Komandant Kfora sa prištinskim ministrom policije
Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se večeras sa ministrom unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaljom Svečljom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o izdavanje registarskih tablica.
Kako se navodi u saopštenju Kfora, „komandant je apelovao na sve strane da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije“.
„On je pozvao strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti. Istakao je da je važno izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u avgustu“, piše u saopštenju.
Dalje se navodi da general-major Anđelo Mikele Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući i komandanta Euleksa, predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Vojske Srbije.
„Kfor ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine. Cilj misije Kfor koju vodi NATO je mir i bezbednost na Kosovu. Kfor igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti koja omogućava dijalog. Komandant Kfora je pozvao strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija“, dodaje se u saopštenju Kfora.
21:43 21.11.2022
Brnabić: Vučić pokazao da je Srbiji stalo do mira, dijaloga i stabilnosti
Premijerka Srbije na Brnabić je rekla da je agenda predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas u Briselu bila mir, stabilnost, dijalog i fokus na prosperitetnu budućnost Balkana i da je još jednom pokazao koliko nam je do tih principa stalo.
Ona je na Tviteru navela da je Srbija otvorena za kompromis i da će tome ostati posvećena.
21:42 21.11.2022
Borelj: Izvestio sam Stoltenberga o razočaravajućem ishodu sastanka
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Đuzep Borelj kaže da se eskalacija na severu Kosova mora izbeći.
On je na Tviteru naveo da EU i NATO ostaju koordinisani i da Misija Euleksa pažljivo prati situaciju na terenu.
21:41 21.11.2022
Osmani: Borelj danas pokazao pristrasnost, priklonio se Srbiji
Predsednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je nakon izjave visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku bezbednost Đuzepe Borelja, optuživši ga za pristrasnost, prenosi Reporteri.
Osmani je rekla da Borelj "poštuje osnovne principe neutralnosti", umesto da optužuje Kosovo, spomenuo bi Srbiji bilo koji od prekršenih briselskih sporazuma"
20:54 21.11.2022
Dopisnik Sputnjika: U kosovoskoj Mitrovici mirno
20:23 21.11.2022
Kosovska Mitrovica uoči početka primene odluke Prištine o kažnjavanju vozača čiji automobili nemaju tzv. RKS tablice - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Sputnjik u Kosovskoj Mitrovici: Kakva je situacija na severu KiM /foto, video/
19:49 21.11.2022
Generalni sekretar NATO o situaciji na KiM
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg oglasio se povodom današnjih razgovora u Briselu. On je na Tviteru napisao da je razgovarao sa Žozepom Boreljom i naveo da su „razočarani što nije bilo moguće rešiti spor u vezi sa registarskim tablicama“.
„Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja, eskalacija mora biti izbegnuta. NATO i Kfor ostaju budni“, napisao je Stoltenberg.
19:13 21.11.2022
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Vučić: Dobili smo najnovije obaveštajne podatke, situacija na KiM je na ivici sukoba
19:03 21.11.2022
Stano: Obojica snose punu odgovornost za neuspeh pregovora
18:59 21.11.2022
Nema odlaganja, Kosovska policija od sutra kreće sa kažnjavanjem zbog tablica
Kosovska policija će od sutra početi da izriče novčane kazne građanima koji imaju automobile sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje je izdao srpski MUP, prenosi Indeksonline.
Plakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju - Sputnik Srbija
Iz Kosovske policije navode da su "kontinuirano pratili sva dešavanja i sa operativnog aspekta vršili stručne procene u skladu sa kojima je preduzela neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka države".
"Prema odluci o registarskim tablicama do 21. novembra predviđena je mera opomene, dok će nakon ovog datuma od 22. novembra Kosovska policija početi sa sprovođenjem izricanje novčane kazne prema važećem zakonodavstvu, za koju se prema proceni i planu policije očekuje da počne tokom prepodnevne smene“, kaže se u odgovoru Kosovske policije za Indeksonlajn.
Kazne od 150 evra će biti izricane vozačima koji nisu preregistrovali vozila na RKS tablice.
18:29 21.11.2022
Ambasador Velike Britanije u Prištini razočaran ishodom dijaloga u Briselu
Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot izrazio je razočaranje što danas nije postignut nikakav dogovor na sastanku u Briselu i upozorio da trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost na KiM.
Abot je na Fejsbuku ocenio da je neophodno da se odmah postigne napredak u sporazumu o normalizaciji odnosa koji bi, kako je naveo, sporove oko pitanja kao što su registarske tablice učinio nepotrebnim, prenela je Koha.
"Trenutna situacija predstavlja opasnost po bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i odvraća pažnju vladine misije da poboljša njihove živote. Sve strane moraju da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu bezbednosne pretnje", poručio je Abot .
18:21 21.11.2022
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Albanski mediji: Priština naredila specijalcima da se spreme za polazak na sever KiM
18:18 21.11.2022
Novosti: Kolona od 40 vozila Kosovske policije krenula ka Jarinju
Kilometarska kolona od oko 40 vozila kosovske policije iz pravca Bajgore kreće se ka Leposaviću, pišu Novsoti. Pretpostavlja se da je njihovo krajnje odredište baza na Jarinju.
Takođe, na putnom pravcu od sela Dren ka novoj bazi u selu Jasenovik prisutni specijalci na više lokacija. Reč je o potezu od Srbice ka Zubinom Potoku.
U međuvremenu u bazu Belveder u Južnoj Mitrovici stigli ministri policije i odbrane Dželjaj Svečlja i Armend Mehaj.
17:17 21.11.2022
Kurti: Borelj odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa
Kosovski premijer Aljbin Kurti kritikovao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đuzepe Borelja zbog toga što je kako navodi "odustao od 23. marta 2023. godine, datuma koji je bio dogovoren kao konačan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", prenosi Koha.
Kurti je rekao da je "EU predložila da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, da nastavi sa ukorima i da Srbija više ne izdaje tablice sa akronimima kosovskih gradova".
„Naravno, za nas nije prihvatljivo ako to ne prati ono čime smo ovde pozvani, dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka koji je bio mart 2023. i iz predloga EU za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.
Kurti je rekao da je, kada su se sastali u Parizu u okviru Mirovnog foruma, Borelj rekao da predlog nije francusko-nemački već EU podržan od Francuske i Nemačke.
„U redu, onda ćemo to nazvati i predlogom EU. Međutim, danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.
Kažem to sa žaljenjem, jer su oni sami predložili mart 2023, a sa druge strane, predlog je iz Evropske unije.
17:02 21.11.2022
Posle vesti iz Brisela na severu pojačana napetost među Srbima
Posle vesti iz Brisela da pregovori oko tablica nisu uspeli i da je Aljbin Kurti odbio sve predloge zvaničnika EU, a uoči najavljene primene novčanih kazni od sutra, u Severnoj Mitrovici i ostalim gradovima na severu situacija je mirna, ali izuzetno napeta, naročito otkako je počela da se spušta noć.
U Severnoj Mitrovici je večeras prisutno manje policije Euleks nego prethodnih dana. Pešačkih patrola nema, po neki džip kruži gradskim ulicama, a na samom mostu koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovici nalazi se samo jedno vozilo italijanskih karabinjera.
Večeras na severu Kosova mnogo građana slavi Aranđelovdan, ali ljudi su u strahu šta će ih čekati na povratku sa slavlja i da li će biti neprijatnosti od strane kosovskih specijalaca s obzirom na vesti albanskih medija da je povećano prisustvo na severu, kao i da će od ponoći početi sa primenom druge faze odluke o preregistraciji, kojom je predviđeno novčano kažnjavanje, prenosi Kosovo onlajn.
16:46 21.11.2022
Hoće li Zapad išta ponuditi Srbiji ili je francusko-nemački predlog zakucan? Ko stvarno stoji iza Kurtija? O ovim i drugim aktuelnim pitanjima pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
16:44 21.11.2022
CIK Kosova razmatra produženje roka za prijavu stranaka za učešće na izborima
Centralna izborna komisija tzv. Kosova saopštila je da je u toku razmatranje zahtev za produžetak roka za prijavu stranaka za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama na severu Kosova i Metohije.
Kako je izjavio portparol CIK Valjmir Eljezi razgovara se o promeni nekih rokova za izbore na severu Kosova.
„Obaveštavam vas da se rešava pitanje promene nekih rokova, uključujući rok za podnošenje zahteva za učešće na izborima o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti“, rekao je Eljezi.
On je potvrdio da se do sada samo jedna građanska inicijativa prijavila za učešće na izborima koji su zakazani za decembar.
„Politički subjekt „Građanska inicijativa Mitrovica“ podneo je zahtev za učešće na izborima na severu“, rekao je on.
Prema do sada aktuelnom roku danas u 16 sati istekao je rok kojim je predviđeno da su stranke trebale da se prijave za učešće na izborima koje je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani raspisala za 18. decembar.
16:36 21.11.2022
Borelj: Bez dogovora dve strane – Vučić prihvatio predloge, Kurti nije
Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izjavio je u Briselu da posle mnogo sati razgovora Beograd i Priština danas nisu došli do dogovora.
Ukazao je da je predsednik Vučić prihvatio predloge, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije.
Istakao je da očekuje da Priština odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove.
16:35 21.11.2022
Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SRBIJA
Borelj prozvao Prištinu posle neuspeha razgovora u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala