Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj prozvao Prištinu posle neuspeha razgovora u Briselu

Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Informisaću države članice i kolege ministre o ponašanju različitih strana i nedostatku poštovanja ka međunarodnim pravnim obavezama. To se posebno odnosi na Kosovo, rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost posle sastanka delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Beograd prihvatio predlog, Priština nije

Posle mnogo sati razgovora dve strane nisu danas došle do dogovora, Vučić je prihvatio predloge, Kurti nije, očekujem da Kosovo odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica, a da Beograd ne izdaje nove, rekao je Borelj.
Borelj je dodao da je nepoštovanje međunarodnih pravnih obaveza „posebno negativan politički signal“.
On je izrazio žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama. Kazao je da je EU predala predlog koji je mogao da spreči rizik eskalacije.
„Zato molim obe strane, a očekujem pre svega od Kosova da odmah suspenduje dalje korake u vezi sa preregistracijom vozila na severu. A od Srbije očekujem da suspenduje izdavanje novih tablica KM. To je bio i predlog rešenja, ali pošto nije usvojen, apelujem da se primeni jer nam to daje vreme za pronalaženje održivog rešenja za ovo pitanje u kontekstu normalizacije odnosa“, poručio je on.
U obraćanju medijima Borelj je naglasio da je bilo je važno što su se Vučić i Kurti odazvali pozivu da dođu u Brisel.
„Jer smo se našli ponovo u novoj kriznoj situaciji. Poslednja tri meseca idemo od krize do krize. Ovog puta je gore nego u avgustu kada su Kurti i Vučić bili u Briselu da spreče prethodnu krizu“, objasnio je on.

Situacija se pogoršala

Borelj je kazao da se situacija oko tablica pogoršala jer je Priština odlučila da od 21.novembra kažnjava sve koji nisu preregistrovali svoja vozila na severu Kosova. Kao posledica toga, podsetio je, kosovski Srbi su se povukli iz kosovskih institucija.
Preneo je da je stranama jasno rekao da se mora prestati sa začaranim krugom kriza i rokova.
„Vučić i Kurti su izabrani lideri sa snažnim mandatom i očekujemo da pokažu liderstvo i rade na napretku normalizacije odnosa, kako bi mogao da se postigne napredak na evropskom putu. Ali posle mnogo sati diskusija obe strane nisu se dogovorile“, rekao je on.
Dodao je da je liderima stavio do znanja da, ako im je jedini cilj evropski put kojem su posvećeni, EU očekuje da se ponašaju u skladu s tim.
Dijalog će, kaže, ostati prioritet njegovog rada i naglasio je da podržava nemačko-francuski predlog, jer je to jedini put.
„Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve kako bi se izbegla dalja eskalacija i opasna kriza“, zaključio je Borelj.
Briselski pregovori bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala