Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Dobili smo najnovije obaveštajne podatke, situacija na KiM je na ivici sukoba

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, prema najnovijim obaveštajnim podacima, situacija na severu KiM veoma teška, kako je rekao, bukvalno na ivici sukoba i naveo da će se večeras sastati tim povodom sa Srbima sa severa KiM, kao i sa Ivicom Dačićem, Milošem Vučevićem i Milanom Mojsilovićem.
"Mi smo malopre dobili najnovije obaveštajne podatke i situacija je veoma teška, na ivici sukoba bukvalno. I znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da neće da trpe više i da mogu svi da poginu, ali život svakog od njih i svakog čoveka nam je važniji od svega i da moraju da razumeju našu molbu i taj naš zahtev. Zato ću i do kasno noćas da ostanem", rekao je Vučić u vanrednim obraćanju građanima nakon povratka iz Brisela.
Kako je rekao, sutra od prve smene na KiM predstoji težak period.
"Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku. Kada imate posla sa neodgovornim ljudima koji se igraju životima tuđe dece, sa takvom lakoćom... Borelj je puno puta danas upozorio predstavnika Priština i rekao - imamo obaveštajne podatke, biće velikih problema", rekao je Vučić.
Istakao je da Srbi na severu KiM dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije nigde propisan.
"Ja ću večeras kasnije imati kratak santanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem, kasnije ponovo sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22 ili 23 sata i sa Srbima sa KiM, pa ćemo valjda do ujutru da završimo. Moja molba biće vrlo jasna, da pokušamo da sačuvamo mir", rekao je Vučić.
Istakao je da srpska strana nijednog sekunda niaje želela sukobe, već iz izbegavala do krajnjih granica.
Srbija će, kako je rekao, poštovati zahtev Borelja i nećemo izdavati nove tablice, a čak nećemo ni obljavati tablice u narednom periodu, dok je sa druge stane jasno da Kurti neće molbu Borelja da poštuje.
On je naveo i da je sve što postoji od policije u Prištini poslato u četiri pravca.
"Od puta Srbica-Zubin Potok, preko Čečeva, Jasenovik... Svuda su postavili specijalne jedinice. Za nas je problem što Srbi dovoljno dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom ili aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu KiM i ja ću večeras imati ponovo sastanak sa ministrom odbrane", naveo je Vučić.
On je još jedanput zamolio međunarodnu zajednicu i zapadne sile koje imaju uticaj na Prištinu da pokušaju da ga iskoriste i da pokušaju da ubede Kurtija i da pomognu da se sačuva mir.

Očigledno Priština želi sukobe i priprema ih mesecima

Vučić je izjavio da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU - da ne izdaje nove tablice, ali da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima.
Vučić je pročitao kako je trebalo da glasi, ne dogovor, niti nešto što bi bilo potpisano, već usmena izjava Žozepa Borela - o merama za izbegavanje eskalacije, što je, kaže, bilo neutralno.
“Da Kosovo suspenduje sve akcije vezane za preregistraciju, a Srbija da ne izdaje i ne obnavlja tablice, na mestima koja se nalaze na KiM. Mi smo prihvatili, i rekli - dajte da razgovaramo narednih meseci, ostaće KM table, nećemo izdavati nove, ali neće ni oni da naplaćuju kazne, samo da imamo vremena za razgovaramo i dogovaramo”, preneo je Vučić.
Ponovio je da je svakako bolje da se 100 godina razgovara, nego da se jedan dan se sukobljavamo, dodajući da je to nekoliko puta ponovio i na sastancima u Briselu, čak i na nešto jasniji i brutalniji način i pred Aljbinom Kuritjem i predstavnicima EU.
“Dalje se kaže (u izjavi Borela) - ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a pozvaću predstavnike Beograda i Prištine u Brisel, u narednim danima, oko sledećih koraka”, rekao je Vučić.
Ovde za nas ništa nije bilo problematično, ali očigledno da je neko drugi želeo sukobe i da ih planira mesecima, naglasio je predsednik Srbije, i konstatovao da nisu slučajno specijalne jedinice policije poslate na četiri mesta, među kojma i put Srbica-Zubin potok.
Vučić je preneo i da je sam rekao da može da se razgovara o svemu, o svim temama, i da se zna šta je za Beograd crvena linija - UN, ali da se mora implementirati sve što je već potpisano i što je na snazi.
Predsednik Srbije je danas u Briselu prisustvovao hitnom sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nakon sastanka u uključenju za medije rekao je da nikakav dogovor nije postignut i da su pred srpskom stranom teški dani. Naveo je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj tražio da prištinska strana ne primenjuje kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM.
Briselski pregovori bili su tema emisije Svet sa Sputnjikom:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala