- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Američka vojska u Siriji – jedan od najvažnijih faktora destabilizacije situacije

© AFP 2023 / JOHN MOOREPripadnici američke vojske u Siriji
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Američki kontigent destabilizuje situaciju u Siriji, Moskva radi na tome da Kurdi donesu odluku o njegovom povlačenju, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

„Nezakonito prisustvo američkih vojnika na teritoriji Sirije je jedan od najvažnijih faktora zbog koga je situacija nestabilna. Smatramo da bi jedino povlačenje američkog vojnog kontingenta ne samo sa severo-istoka, već i iz zone 55 kilometara oko El Tanfa doprinelo smirivanju situacije i stabilizaciji“, rekao je Lavrentjev uoči 19. runde pregovora o rešavanju situacije u Siriji u Astani.

Specijalni predstavnik je takođe istakao da će Moskva nastaviti da radi sa Ankarom i Teheranom na tome da doprinese da Kurdi odluče o povlačenju američke vojske, koja se nalazi prvenstveno u kurdskim područjima u Siriji.
Prema njegovim rečima, Rusija takođe održava kontakte sa Damaskom i kurdskim snagama, pokušavajući da uspostavi dijalog između njih.
Lavrentjev je takođe poručio da Moskva poziva zapadne zemlje i međunarodnu zajednicu da se udruže kako bi se stabilizovala situacija u Siriji.

Diplomata je, pored toga, istakao da su informacije u zapadnim medijima kako su sirijske oružane snage uz podršku Rusije izvele seriju neselektivnih napada na teritoriju Idliba ─ lažne. On je naglasio da se svi napadi izvršavaju nakon trostruke provere ciljeva.

Moskva poziva Ankaru na uzdržanost

Diplomata je takođe izjavio da je Moskva pozvala Ankaru na uzdržanost nakon napada na teritoriju Sirije i Iraka.
On je naglasio da Turska nije unapred obaveštavala Rusiju o planovima za izvođenje vazdušne operacije u Siriji i Iraku.
Ankara je u nedelju sprovela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila Radničke partije Kurdistana na severu te zemlje. Gađan je grad Kobani, a napadi su izvedeni i na severu Iraka. Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da je uništeno 89 ciljeva.
Pregovori o rešavanju sukoba u Siriji počeli su danas u prestonici Kazahstana, u Astani i završavaju se sutra. U tekućoj rundi konsultacija učestvuju delegacije zemalja garanata procesa (Rusija, Turska, Iran), kao i predstavnici Vlade i opozicije Sirije, kao i Ujedinjenih nacija.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
SVET
Erdogan: Nemoguće je da se operacija na severu Sirije ograniči samo na vazdušnu
Sirijske izbeglice u kampu Rukban na granici Sirije i Jordana - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
SVET
Sirijski militanti drže kao živi štit više od dve hiljade izbeglica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala