- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg potvrdio da su teritoriju Poljske pogodile rakete iz ukrajinskog PVO sistema

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da preliminarne informacije o incidentu u Poljskoj svedoče o tome da su pograničnu teritoriju te zemlje pogodile rakete ispaljene iz ukrajinskih sistema protivvazduhoplovne odbrane.
„Zemlje NATO-a ne nameravaju da aktiviraju Član 4 Severnoatlanskog sporazuma za početak konsultacija usled incidenta u Poljskoj“, rekao je Stoltenberg nakon zasedanja Saveta NATO-a.
Stoltenberg je, takođe, rekao da NATO ne vidi nikakve naznake da Rusija planira napad na neku od njegovih članica.

„NATO i Rusija imaju vojne kanale za komunikaciju, možemo da komuniciramo s Rusijom na razne načine na nivou NATO-a i na nivou saveznika, ali ja neću otkrivati detalje o bilo kakvim kontaktima u protekla 24 sata", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da se taj vojni blok bavi stalnim procenama da li je potrebno preduzimati dodatne mere bezbednosti na istočnim granicama Alijanse. On je dodao da je za NATO prioritet da snabde Ukrajinu sistemima protivvazduhoplovne odbrane.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice s Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske Mateuš Moravjecki je sazvao sastanak Komiteta Saveta bezbednosti, a zatraženo je i sazivanje Saveta NATO-a u skladu sa Članom 4 Severnoatlantskog sporazuma.
Predsednik Poljske Andžej Duda je u međuvremenu priznao da je visoka verovatnoća da je raketa koja je pala na teritoriju te zemlje pripadala protivvazduhoplovnoj odbrani Ukrajine. O tome je G7 i NATO izvestio i predsednik SAD Džozef Bajden.
Ministarstvo odbrane Rusije je prethodno saopštilo da su na teritoriju Poljske pali delovi rakete iz ukrajinskog PVO sistema S-300. Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika da su u naselju Pševoduv, koje se nalazi na pet kilometara od granice s Ukrajinom, navodno pale „ruske rakete“ predstavljaju namernu provokaciju sa ciljem eskalacije situacije, navelo je Ministarstvo.
Dva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SVET
Nemački lovci mogu da zaštite poljsko nebo
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Zvanična Varšava priznala da je raketa koja je pala u Poljsku najverovatnije – ukrajinska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala