- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački lovci mogu da zaštite poljsko nebo

© AP Photo / Ariel SchalitDva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“
Dva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Berlin će uskoro predložiti Varšavi da snage Bundesvera patroliraju vazdušnim prostorom, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Nemačke Kristian Tilj na pres konferenciji nemačke Vlade.

„Kao hitan odgovor na dešavanja u Poljskoj, predložićemo Varšavi da pojača vazdušnu patrolu nemačkim lovcima ‘Jurofajter’. To može da se realizuje već sutra, ako Poljska to želi. Lovci za ovu akciju neće morati da promene lokaciju, jer avioni mogu da poleću iz nemačkih vazdušnih baza“, rekao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je Berlinu svejedno čija je raketa pala u Poljskoj, u svakom slučaju, kriva je Rusija.
"Odlučili smo da pažljivo istražimo ovaj udar i nastalu štetu, pa tek onda sa poverenjem kažemo o kakvoj se raketi radi, kome je pripadala i kakvi zaključci iz toga proizilaze. Jedno je jasno: ma čija raketa bila i iz bilo kog razloga pala u Poljsku, to se ne bi dogodilo da Rusija nije započela sukob protiv Ukrajine", rekao on televiziji "Velt".
Berlin je u kontaktu sa Varšavom i ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht će tokom dana razmotriti nemačku inicijativu sa poljskim kolegom.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski stručnjaci na osnovu fotografija nedvosmisleno identifikovali delove rakete koja je pala u Poljskoj kao elemente protivavionske vođene rakete sistema PVO S-300 vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Zvanična Varšava priznala da je raketa koja je pala u Poljsku najverovatnije – ukrajinska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala