- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zvanična Varšava priznala da je raketa koja je pala u Poljsku najverovatnije – ukrajinska

© AP Photo / Alik KepliczPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da postoji velika verovatnoća da je raketa, koja je pala na teritoriju Poljske, pripadala snagama PVO Ukrajine.
„Postoji velika verovatnoća da je reč o raketi koja je služila kao protivraketna odbrana, da su je koristile ukrajinske odbrambene snage. Ko je bio odgovoran za lansiranje te rakete? Nemamo nikakvih dokaza da je raketu ispalila ruska strana“, rekao je Duda.
Po njegovim rečima, ništa ne ukazuje na to da se radilo o namernom napadu na Poljsku.

„To što je raketa pala na našu teritoriju nije bila smišljena akcija. Ta raketa nije bila usmerena na našu zemlju. To nije bio napad na Poljsku“, dodao je Duda.

Istovremeno je dodao da, s obzirom na situaciju, verovatno nema potrebe da se primenjuje Član 4 sporazuma NATO-a.
„Mogu da kažem da većina dokaza koje smo prikupili u ovom momentu ukazuje na to da ovog puta možda neće biti neophodna primena Člana 4 sporazuma Alijanse. Međutim, to sredstvo je uvek u našim rukama“, naglasio je poljski lider.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruski stručnjaci na osnovu fotografija nedvosmisleno identifikovali delove rakete koja je pala u Poljskoj kao elemente protivavionske vođene rakete sistema PVO S-300 vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Kremlj: Reakcija Vašingtona na incident sa raketom u Poljskoj – uzdržana i profesionalna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala