- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Reakcija Vašingtona na incident sa raketom u Poljskoj – uzdržana i profesionalna

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Reakcija američke strane na incident sa raketom u Poljskoj bila je uzdržanija i profesionalnija u poređenju sa histeričnim izjavama iz niza drugih zemalja, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Što se tiče incidenta u Poljskoj, Rusija nema nikakve veze s tim. Ovde treba nazvati stvari pravim imenom“, rekao je Peskov.
On je skrenuo pažnju na reakciju američke strane i američkog predsednika na incident sa raketom u Poljskoj, istakavši da je bila uzdržana, mnogo profesionalnija i „u suprotnosti sa potpuno histeričnom reakcijom poljske strane i niza drugih zemalja“.
„Verovatno bi trebalo pitati Varšavu zašto se to dogodilo i, na kraju krajeva, zatražiti od poljskih zvaničnika da budu uzdržaniji, uravnoteženiji i profesionalniji u trenucima kada govore o tako osetljivim i potencijalno opasnim temama“, istakao je portparol Kremlja.
Peskov je istovremeno primetio da su zvaničnici niza zapadnih zemalja davali izjave o „raketnom napadu“ na Poljsku bez pravih informacija o događaju.

„Bili smo svedoci još jedne histerične, pomahnitale rusofobične reakcije, koja se nije zasnivala na bilo kakvim kakvim realnim podacima. U stvari, visoki zvaničnici različitih zemalja davali su izjave bez ikakve predstave o tome šta se tačno dogodilo“, konstatovao je Peskov.

Upitan da li su između Moskve, Vašingtona i NATO-a aktivirani kanali komunikacije nakon incidenta sa padom rakete u Poljskoj, Peskov je istakao da nije upoznat sa tim, ali da nije ni bilo razloga za eskalaciju situacije.

„Poljaci su imali sva moguća sredstva da odmah saopšte da je reč o delovima rakete S-300. U tom slučaju bi svi stručnjaci odmah shvatili da to ne može biti raketa koja ima veze sa ruskim Oružanim snagama“, rekao je zvanični predstavnik ruskog predsednika.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su delove rakete, koji su pronađeni u naseljenom mestu Pševoduv, a koji su prikazani na fotografijama objavljenim u Poljskoj 15. novembra, ruski stručnjaci vojnog kompleksa nedvosmisleno identifikovali kao elemente protivavionske vođene rakete sistema PVO S-300 vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
Poljski mediji su 15. novembra objavili da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. U incidentu su poginule dve osobe.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: U Poljsku pali delovi rakete ukrajinskog sistema S-300
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala