- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Prizori svakodnevice Koste Hakmana u Narodnom muzeju

Pratite nas
Izložba „Kosta Hakman – prizori svakodnevice“ autorki Jasmine Cukić i Lidije Ham Milovanović, otvara se 17. novembra u Narodnom muzeju u Beogradu.
Delo umetnika koji je aktivno stvarao od dvadesetih do početka šezdesetih godina 20. veka predstavlja se kroz tematsku raznovrsnost sa posebnim akcentom na međuratni period kao najplodniji u njegovom opusu.
Među odabranih 50 radova, pored onih iz kolekcije Muzeja nalaze se i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu, Narodnog muzeja u Smederevskoj palanci, Medija centra „Odbrana“, Biblioteke grada Beograda i Fakulteta likovnih umetnosti.
Izložba predstavlja i jedinstvenu mogućnost da publika pogleda i ona Hakmanova dela koja se nalaze u privatnom vlasništvu.
Postavka u Narodnom muzeju Srbije grupisana je u pet celina: autoportreti, mrtve prirode, pejzaži, slika grada i privatni prostori. Ideja autorki izložbe, kustoskinja Narodnog muzeja Jasmine Cukić i Lidije Ham Milovanović jeste pozicioniranje Koste Hakmana u širi kontekst aktuelnih jugoslovenskih i evropskih modernističkih stremljenja, jednako kao i u kulturne okvire epohe u kojoj je živeo i radio, a koji su na različite načine odredili njegovo stvaralaštvo.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuKosta Hakman, Prizori svakodnevice
Kosta Hakman, Prizori svakodnevice - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2022
Kosta Hakman, Prizori svakodnevice
Poslednja retrospektivna izložba Koste Hakmana priređena je1988. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a njegovo stvaralaštvo poslednji put izlagano u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 2011. Postavka u Narodnom muzeju Srbije koja traje do 15. januara, prilika je da se delo ovog izuzetnog umetnika iznova sagleda.
Sava Vladislavić Raguzinski - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
KULTURA
Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom u Sremskim Karlovcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala