- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom u Sremskim Karlovcima

© Sputnik / Senka MilošSava Vladislavić Raguzinski
Sava Vladislavić Raguzinski - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
U Kulturnom centru "Karlovačka umetnička radionica" u utorak u 19 časova održava se izložba o grofu Savi Vladislaviću. U okviru izložbe biće predstavljen i roman „Durbin grofa Save Vladislavića".
Opština Sremski Karlovci i Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica“ organizuju izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.
Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.
Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.
Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Sremskim Karlovcima, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.
Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodeli mu zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala