Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj izveštava šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa Vučićem i Kurtijem

© AP Photo / John ThysVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sutra će, na Savetu za spoljne poslove EU, izvestiti šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.
Cilj sastanaka u Parizu, kako je rekao Borelj posle susreta, bio je da se „odgovori na kritične izazove“ u odnosima između Beograda i Prištine, a razgovori su se „fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu”.
Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
Ministarska debata sutra će biti fokusirana pre svega na odnose Beograda i Prištine i biće neformalna. To znači da neće biti objavljeni zaključci sa diskusije, a Borelj će preneti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.
Borelj i šefovi EU diplomatija će u ponedeljak u Briselu tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga, naveo je Tanjug.
Kako je Borelj rekao posle susreta u Parizu „kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima“, dok bi Priština „trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“.
Ovaj ministarski sastanak takođe je priprema i za samit EU-Zapadni Balkan zakazan za 6. decembar u Tirani.
Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SRBIJA
Dogovor Beograda i Prištine je – utopija
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SRBIJA
„Nema više tajni“: Vučić otkrio ko pruža Prištini podršku za sve poteze /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala