Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dogovor Beograda i Prištine je – utopija

© Snimak sa ekrana/RTSSastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem
Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Ko je očekivao da će posle sastanka sa evropskim zvaničnicima doći do nekog pozitivnog pomaka što se tiče razgovora Beograda i Prištine živi u političkoj utopiji. Ali, ne treba smetnuti sa uma da je Amerika bila izričita u tome šta Priština mora da uradi, bez obzira na to što Nemačka i Britanija stoje na strani Prištine, kaže Branko Branković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle razgovara u Parizu sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da sledi veoma komplikovana situacija na Kosovu i Metohiji.

Nemačka i Britanija na strani Prištine

Vučić je takođe poručio da razgovor koji su njegovi sagovornici pre toga imali sa prištinskim vlastima o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, nije ništa novo doneo, odnosno, da je Priština ostala pri svojim stavovima, te da je zabrinut zbog 21. novembra do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji vozila.
Predsednik Srbije je takođe istakao i da je EU u neku ruku nemoćna da bilo šta uradi jer iza Prištine stoje dva moćna saveznika Nemačka i Velika Britanija i da im to daje odrešene ruke da se ponašaju kako hoće.
Branko Branković, diplomata u penziji kaže da je ovakav sled događaja bio očekivan, ali u isto vreme podseća na dve stvari - na američko upozorenje Prištini i na predstojeći skup u Indoneziji.
„Ko god je očekivao da će se postići neki napredak vezan za Briselski sporazum verovao je u političku utopiju. Stvari su takve kakve su i sad se samo čeka da se ovaj 21. novembra de fakto pomeri i po meni to će se i desiti jer nema šanse da se prištinske odluke mogu sprovesti pre svega što su Srbi sa severa KiM dali ostavke, a drugo, bez obzira ko je šta sa kim razgovarao, još postoji poruka Gabrijela Eskobara da Priština mora da sprovede sve što je Briselskim sporazumom predviđeno,“ uveren je Branković.

Očekivan epilog susreta

Branković takođe kaže da tu ima i nadigravanja između Brisela, Nemačke i Francuske sa jedne strane, i Amerike sa druge oko toga čija će biti poslednja po pitanju Kosova uključujući tu i Britaniju, koja po potrebi balansira na jednu ili drugu stranu očekivano jer Evropa želi da istisne Ameriku iz ovog pitanja.
„Ipak, rano je da se iskristališe ko će preuzeti palicu jer mislim da još nema dogovora između Amerike i evropskih zemalja mada sam mišljenja da će stvar polako da se prebaci u Evropu jer je to već dobilo neki zamajac. Evropa želi da pokuša da bude uslovno rečeno glavna u rešavanju problema unutar evropskog kontinenta,“ kaže Branković.

Ukrajinsko pitanje je ispred svega

S druge strane, kako ističe, celo kosovsko pitanje će verovatno pasti u senku „ukrajinskog pitanja“.
„Nastupa decembar, a svetski moćnici imaju velikih problem sa svim onim što će se desiti u Ukrajini. Kada se bude desio neki pomak vezan za Ukrajinu tada će se i mnoge druge stvari „ocepiti“. Sitna smo mi riba u odnosu na Ukrajinu, kosovski problem je mali u odnosu na taj“ napominje on.
Iz tih razloga, Branković je uveren da nema šanse da će se dozvoliti zaoštravanje situacije na KiM pre svega što je Kfor tu bio izričit, a kako kaže, niko neće dozvoliti sukob na KiM posebno ne sada kada svet ima mnogo ozbiljniji problem da rešava.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SRBIJA
„Nema više tajni“: Vučić otkrio ko pruža Prištini podršku za sve poteze /video/
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
SRBIJA
Vučić sa Lajčakom i Boreljom: Priština konačno treba da počne da ispunjava obaveze
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
SRBIJA
Eskobar: Kosovo mora da ispuni zahteve Zapada — i tablice i ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala