Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nema više tajni“: Vučić otkrio ko pruža Prištini podršku za sve poteze /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Nemačka je ta koja u Evropskoj uniji pruža Prištini podršku za svaki njen potez, i ne zanima je što izazivaju skandale povlačeći poteze koji su suprotni Briselskim sporazumom, ukazao je iz Pariza predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da je centar dijaloga međusobno priznanje, te na pitanje kako reaguju sagovornici iz EU, Vučić je novinarima rekao da u ponedeljak sledi sastanak ministara spoljnih poslova Unije, te da će se videti šta će posle toga da “izađe”.
"Ja sam skeptičan, verujem da će bog zna šta tu da se pojavi. Velika Britanija nije članica EU, ali Nemačka jeste i Priština ima podršku Nemaca za svaki svoj potez”, istakao je Vučić.
Predsednik je ukazao da Nemačka, da želi, uvek može da uslovi Prištinu, i vizama i novčanom podrškom za energetiku, kao i podrškom za članstvo u Savetu Evrope, ali da je jasno da Berlin to ne želi.
“Oni na svaki način hoće da ih pomažu i baš ih briga što mogu da izazivaju skandale svojim jednostranim potezima i ponašanjem suprotno Briselskom sporazumu”, rekao je Vučić.
Dodao je da Priština njihovo čedo, o kojem vode računa, te da tu više nema tajni.
“Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku Prištini za sve protivpravne akte u EU. A van Evropske unije svakako to je Velika Britanija”, rekao je Vučić.
Na konstataciju da je evroposlanik iz Narodne partije Austrije Lukas Mandl, takođe rekao da Srbija treba da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da nikoga ne zanima šta misli jedan poslanik.
“Ima i u našem parlamentu koji smatraju Kosovo nezavisnom državom, i to nije samo Šaip Kamberi. Koga briga šta misli neki poslanik, recite mi šta misli neka vlada, predsednik vlade, ministri… Stvarno me ne interesuje šta misli neki poslanik. Koga to briga”, rekao je Vučić.

Sve je priprema za nerede i haos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je zbog čega je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani planira vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na KiM.
"Oni time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa. Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, tačno onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće 100,200 Srba, ove koje plaćaju. Ostali neće izaći, jer za Srbe to ne važi. To znači da oni uopšte ne žele da imaju Srbe u svom sistemu, već žele da ih proteraju sa KiM ", rekao je predsednik:
"Neće Srbi napuštati KiM. Sve ovo vam pokazuje kolika je želja Albanaca da izazivaju incidente i nemire, nerede, haos. Jasno je da se spremaju za to i jasno im je da ih neko u tim prljavim i ratnohuškačkim poslovima podržava.".

U ovom trenutku ne vidim mogućnost za kompromisnim rešenjima

"Čeka nas veoma komplikovana situacija posle 21. novembra. Kurti pokušava jednostranim potezima da protera Srbe sa njihovih ognjišta", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je preneo da je KiM bila glavna tema razgovora sa Lajčakom i Boreljom, i dodao da je sa Lajčakom ostao nešto duže da vide da li postoji neki način da se dođe do kompromisnog rešenja.
„U ovom trenutku ne vidim da je to moguće, jer Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom. Kurti pokušava jednostranim potezima da suštinski i de fakto protera Srba sa njihovih ognjišta. To me brine i to je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim. Ne možete zbog toga da se bavite drugim stvarima“, naglasio je on.
Vučić je preneo da je imao važne sastanke sa više francuskih kompanija koje rade već u Srbiji ili nameravaju da dođu da rade.
Prema njegovim rečima Francuska se na listi zemalja po nivou trgovinske razmene popela sa 13 na 11 mesto.
U prvih devet meseci trgovinska razmena je 1,3 milijardi evra, a očekujemo da do kraja godine bude na dve milijardi evra“, objasnio je on.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom. Sastanak je održan u Parizu.
U nastavku posete, predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama
U fokusu razgovora bila je situacija na Kosovu i Metohiji.
Podsetimo, Borelj i Lajčak su u Parizu danas razgovarali i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a teme su, kako prenose prištinski mediji, bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala