- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN o prehrambenom sporazumu: Voleli Rusiju ili ne – svetu treba rusko žito

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2022
Pratite nas
Sve zemlje treba da sarađuju u realizaciji prehrambenog sporazuma, jer su svetu potrebni rusko žito i đubrivo, izjavio je za Sputnjik izvršni direktor Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Dejvid Bizli.

„Ovaj sporazum je apsolutno neophodan. Sve zemlje treba da sarađuju po ovom pitanju, sve države treba da odigraju svoju ulogu. Nije važno da li volite Rusiju ili ne – svetu su potrebni rusko žito i đubrivo. U suprotnom, ceo svet će platiti za to“, rekao je on na marginama svetskog foruma u Parizu.

On je naglasio da UN čine sve što je u njihovoj moći kako bi sporazum o isporuci žita Crnim morem ostao na snazi i bio nastavljen.
Prethodno je direktorka pres službe kancelarije UN u Ženevi Alesandra Veluči saopštila da je nova runda pregovora predstavnika Rusije i UN o prehrambenom sporazumu počela u tom švajcarskom gradu.

Prehrambeni sporazum

Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da Moskva obnavlja učešće u „sporazumu o žitu“, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
RUSIJA
Moskva: SAD i EU i dalje sprečavaju realizaciju ruskog dela „sporazuma o žitu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala