- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: SAD i EU i dalje sprečavaju realizaciju ruskog dela „sporazuma o žitu“

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija i dalje sprečavaju realizaciju ruskog dela „sporazuma o žitu“, a Moskva će to imati u vidu kada bude odlučivala da li će njegovo važenje biti produženo, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Žalimo što i dalje nema dovoljno napretka u ruskom delu 'crnomorskog sporazuma' koji je, da podsetim, bio paketni: upravo ga je tako predložio, video i, nadam se, vidi generalni sekretar Ujedinjenih nacija (Antonio Gutereš). SAD i Evropska unija i dalje sprečavaju izlazak našeg đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetsko tržište. Imaćemo to u vidu prilikom razmatranja svrsishodnosti produžavanja roka za 'sporazum o žitu'“, rekla je Zaharova novinarima.
Zaharova je, takođe, istakla da se Rusija nada da će Ukrajina ispunjavati garancije iz „sporazuma o žitu“ bolje od Minskih sporazuma.
„Nadamo se da će režim Zelenskog ispunjavati te garancije bolje nego Minske sporazume“, rekla je Zaharova.
Rusija je 30. oktobra objavila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama kod Sevastopolja. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da Moskva obnavlja učešće u „sporazumu o žitu“, na osnovu garancija Kijeva da neće koristiti humanitarne koridore za vojne ciljeve.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula u Istanbulu, a ističe 19. novembra. Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala