- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artiljerijski odredi ruskih snaga tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti, SAD žele da pozovu Ukrajinu na G20

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 257. UN su obećale da će u najskorije vreme ukloniti ograničenja na izvoz ruskog žita, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da će pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji trajati koliko i njen raspad.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 07.11.2022
Ukrajinske snage trpe velike gubitke i napuštaju položaje kod Artjomovska (Bahmuta), koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, saopštio je novinarima zarobljeni ukrajinski iz 53. Posebne mehanizovane brigade vojnik Pavel Tkačuk.
Čovek je rekao da je neposredno pre zarobljavanja bilo stalnih „granatiranja i pucnjave”, usled čega su mnogi poginuli i povređeni. Prema njegovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti držale su položaje u blizini sela Opitno. Nakon granatiranja, ruski vojnici su ušli u grad. Tada je grupa Tkačuka i bila zarobljena.
„Moral je bio prilično nizak. Malo ljudi je htelo da ostane na pozicijama, čak i „starim“ (ukrajinskim vojnicima), koji su tu bili nekoliko meseci, bilo je dosta svega. Novi koji su videli ova granatiranja, stalne okršaje, takođe nisu hteli da se žrtvuju i tu ostanu“, rekao je ratni zarobljenik.
22:02 07.11.2022
U više gradova Dnjepropetrovske oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva, odjekuju eksplozije, pišu ukrajinski telegram kanali.
Takođe i u Kremenčugu, Poltavska oblast, saopštio je gradonačelnik Vitalij Malecki.
Međutim, eksplozije se čuju i u Hersonskoj oblasti.
22:00 07.11.2022
Predsednik SAD Džozef Bajden ne planira sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 koji će se održati 15-16. novembra na Baliju, saopštila je Bela kuća.
"Predsednik je jasno dao na znanje da nema takvu nameru", saopštila portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.
Po njenim rečima, SAD žele da Ukrajina učestvuje na ovom samitu, ako Rusija tamo bude imala svog predstavnika.
20:40 07.11.2022
Američki državljanin Timoti Grifin, koji je došao da se bori kao plaćenik Legije stranaca u Ukrajini, poginuo je tokom borbi, javila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.
Oni su odbili da daju više detalja, uključujući starost preminulog. Samo se ukazuje da je u Ukrajinu došao iz države Njujork.
Ovim je Grifin postao šesti Amerikanac za čiju smrt se u ovom trenutku zna, objašnjava kanal.
18:59 07.11.2022
Situacija sa snabdevanjem električnom energijom u Ukrajini je teška, posebno u severnim i centralnim regionima, rekao je predsednik uprave nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki.

„Pet intenzivnih raketnih napada i mnoštvo manjih nije prošlo nezapaženo za naš energetski sistem. Remontni timovi rade 24/7 kako bi se likvidirali kvarovi. Situacija je najteža u Kijevskoj i Harkovskoj oblasti“, rekao je Kudricki ukrajinskim medijima.

Prema njegovim rečima, u ovim regionima fali više od hiljadu megavata, zbog čega su uvedene restrikcije.
„Potrošači u ovim regionima moraju da izdrže nekoliko dana, pod uslovom da nema granatiranja, kako bi došlo do opipljivih poboljšanja za naše potrošače, da bi rasporedi isključivanja bili udobniji“, dodao je Kudricki.
16:01 07.11.2022
Tokom razgovora sa gubernatorom Tverske oblasti Igorom Rudenjom, ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će lično razgovarati sa Rusima o pitanjima podrške mobilisanim.
Šef regiona je na radnom sastanku sa predsendikom, između ostalog, govorio i o isplatama mobilisanim. Predsednik je tome posvetio posebnu pažnju i napomenuo da je potrebna direktna komunicirati sa ljudima na ovu temu.
„Svakako ću se i ja sresti sa ljudima i o tome razgovarati, kako bih čuo njih, kako bih dobio povratnu informaciju“, rekao je on.
Putin je takođe zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim. Pored toga, naglasio je da je važno prikupiti "niz materijala i pitanja koja treba rešiti", kao i da se iznesu predlozi u vezi sa tim. Gubernator je u odgovoru uverio da će svi nalozi biti ispunjeni.
14:39 07.11.2022
Danas je iz Hersona isplovio poslednji trajekt sa evakuisanim stanovnicima. Svi koji su želeli da pređu na levu obalu, ali nisu uspeli, treba to da učine sami, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
On je istakao da povratak na desnu obalu nije moguć.
Stremousov je dodao da sada počinje veoma teška faza za grad i pozvao da se po svaku cenu spasavaju životi.
14:36 07.11.2022
Nacionalizovana imovina preduzeća, među kojima su „Ukrnafta“ i „Motor Sič“, dobila je status vojne imovine, saopštio je predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.
On je dodao da je i upravljanje ovom imovinom prebačeno na Ministarstvo odbrane.
„Po završetku vanrednog stanja, u skladu sa zakonom, ova imovina može biti vraćena vlasnicima, ili će im biti nadoknađena vrednost. Da bi se zadovoljile potrebe zemlje pod vanrednim stanjem, imamo pravo da donosimo takve odluke“, objasnio je Danilov.
13:32 07.11.2022
U Ukrajinu su stigli sistemi „NASAMS“ i „Aspide“, saopštio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov na svom Tviteru.
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da Vašington radi na isporukama dva sistema „Nasams“ u Ukrajinu u novembru.
12:17 07.11.2022
U Kijevskoj oblasti uvedene su vanredne restrikcije struje, situacija u energetskom sistemu je napeta, saopštila je pres služba Kijevskog gradskog saveta.
12:06 07.11.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Černigovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka Ministarstva za digitalni razvoj zemlje.
12:04 07.11.2022
Snabdevanje strujom i vodom u Hersonu, prekinuto zbog ukrajinske diverzije 6. novembra, delimično je obnovljeno, saopštila je regionalna administracija.
11:54 07.11.2022
Ukrajinske vlasti odlučile su da nacionalizuju brojna preduzeća u vlasništvu ukrajinskih oligarha, uključujući „Ukrnaftu“, „Ukrtatnaftu“, „AvtoKrAZ“ i „Motor Sič“, a akcije ovih preduzeća će preći u državnu svojinu, piše list „Ekonomska pravda“, pozivajući se na izvore u Nacionalnoj komisiji za hartije od vrednosti i berzu i manjinske akcionare „Ukrnafte“.
11:30 07.11.2022
Artiljerijske snage Južnog vojnog okruga ruskih snaga tokom borbenih dejstava u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska odbila ofanzivu ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti
11:04 07.11.2022
Zastavice Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Rusija ostaje otvorena za pregovore sa Ukrajinom
10:49 07.11.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj oblasti i delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
10:01 07.11.2022
Zaporoška oblast prelazi sa grivne na rublje od 1. januara
Dvovalutna zona u Zaporoškoj oblasti prestaće da funkcioniše od 1. januara 2023. godine, jedina zvanična valuta biće ruska rublja, izjavio je član glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Od 1. januara 2023. u Zaporoškoj oblasti će prestati da funkcioniše dvovalutna zona. Grivne se više neće primati. Jedina zvanična valuta biće ruska rublja. Grivna će otići u istoriju“, rekao je Rogov za Sputnjik.
U ovoj oblasti trenutno se koriste dve valute: uz rusku rublju, u opticaju je i ukrajinska grivna.
09:22 07.11.2022
U Odeskoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.
09:21 07.11.2022
Saobraćaj civilnih vozila preko Dnjepra pontonskim trajektom privremeno je obustavljen, saopštila je uprava Hersonske oblasti.
09:12 07.11.2022
Nakon diverzije na dalekovodu u Hersonu i dalje postoje prekidi u struji i vezama, planirano je da se sve popravi u najskorije vreme, saopštio je zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.
„I dalje postoje prekidi u struji, jer razne strukture koje predstavljaju diverzantsko-izviđačke grupe... izvode neke terorističke napade. Borimo se protiv toga i mislim da će struja i komunikacije uskoro biti obnovljene“, saopštio je Stremousov na Telegramu.
U nedelju je administracija saopštila da je u Hersonu i nizu okruga ove oblasti, zbog terorističkog napada na dalekovod, koji su organizovali ukrajinski diverzanti, prekinuta isporuka vode i struje. Radovi na sanaciji kvarova su u toku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala