- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska odbila ofanzivu ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaArtiljerijske snage Južnog vojnog okruga ruskih snaga tokom borbenih dejstava u Zaporoškoj oblasti
Artiljerijske snage Južnog vojnog okruga ruskih snaga tokom borbenih dejstava u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Ruske artiljerijske snage odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao da su ruske snage takođe u kupjanskom pravcu odbile ofanzivu dva ukrajinska bataljona, pojačanih plaćenicima. U napadu avijacije, artiljerijskom vatrom i aktivnim dejstvima ruskih snaga ofanziva je zaustavljena. U borbama je ubijeno do sto ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništeno dva tenka, pet oklopnih vozila i pet kamioneta.
U neuspešnim pokušajima napada u pravcu Krasnog Limana poginulo je više od 120 ukrajinskih vojnika, a do 130 je ranjeno. U borbama je uništeno tri tenka, dva oklopna vozila i pet ukrajinskih automobila.
Ruska sredstva za PVO oborila su ukrajinski helikopter Mi-8 u Hersonskoj oblasti.
Uništena su dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u Zaporoškoj oblasti, kao i skladište goriva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti.
U Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti uništene su dve radarske stanice ukrajinskih protivvazdušnih raketnih sistema S-300.
Osim toga, u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem „Buk M1“.
U DNR je takođe uništeno šest bespilotnih letelica.
U prethodna 24 časa presretnuto je 14 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“ u Hersonskoj oblasti i DNR.
Prema Konašenkovim rečima, kijevski režim nastavio je sa provokacijama u cilju stvaranja pretnje od tehnogene katastrofe na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Tokom prethodnog dana artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine ispalile su iz Dnjepropetrovske oblasti sedam granata velikog kalibra na industrijsku zonu Zaporoške nuklearke.
Uzvratnom vatrom ruske artiljerije neprijateljska baterija je uništena.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 331 avion, 170 helikoptera, 2.458 bespilotnih letelica, 387 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.421 tenk i drugih oklopnih vozila, 884 borbena vozila protivvazdušnih raketnih sistema, 3.562 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.109 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala