- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Medvedev: Ukrajina bi sa đavolskim zadovoljstvom upotrebila nuklearno oružje protiv nas

© Sputnik / Ekaterina Štukina / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2022
Pratite nas
Sprovođenju specijalne operacije Rusije u Ukrajini u značajnoj meri doprinele su i pretnje Kijeva da će obnoviti nuklearni program, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
On je konstatovao da aktuelne kijevske vlasti „gorko plaču zbog odluke donete u okviru Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine o povlačenju sa njihove teritorije nuklearnog arsenala koji je nasleđen od SSSR“.

„I još su (ukrajinski lideri govorili) da bi ga sa đavolskim zadovoljstvom upotrebili protiv nas i svojih sopstvenih građana“, dodao je Medvedev na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Prema njegovim rečima, to su nedvosmisleno nagoveštavali preteći obnovom nuklearnog programa, što je u velikoj meri bio razlog sprovođenja specijalne operacije.
Istovremeno, Medvedev je istakao da su svi ukrajinski predsednici, od Leonida Kravčuka do Vladimira Zelenskog, posle govorili o odustajanju Ukrajine od nuklearnog naoružanja kao o iznuđenom koraku, „iako Kijev nije imao sredstva da održava ‘moć' koja mu je slučajno zapala“.
Zvaničnik je podsetio i da je odluka o uklanjanju nuklearnog arsenala iz Ukrajine bila uslovljena velikim pritiskom Vašingtona.

Južnoafrička Republika — suprotan primer

On je kao suprotan primer Ukrajini naveo Južnoafričku Republiku, koja je bila „prva i jedina zemlja koja je imala nuklearno oružje, potencijal za njegovu proizvodnju, kontrolni sistem, sredstva za isporuku i koja je donela važnu političku odluku da sve to odbaci“.
„Nakon toga se pridružila Sporazumu o neproliferaciji nuklearnog oružja i postala jedan od inicijatora zaključivanja Sporazuma o zoni oslobođenoj od nuklearnog oružja u Africi (Sporazum iz Pelindabe) 1996. godine“, dodao je Medvedev.
Političar je još istakao da su demokratske vlasti koji su došle nakon rušenja aparthejda „zauzele odgovoran i suveren stav prema svom narodu, susednim zemljama i celoj svetskoj zajednici i danas, 30 godina kasnije, ne žale zbog tog izbora, diče se njime i svojim primerom pokazuju put drugima“.

„Upravo zato je Južnoafrička Republika danas najvažniji predstavnik globalne arhitekture novog multipolarnog svetskog poretka u nastajanju. Pretorija je, uz Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil, ključni element dobro koordinisanog mehanizma BRIKS-a “, zaključio je Medvedev.

Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma 4. decembra 1994. kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet. Dokument su takođe potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Rusija.
Direktor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Nariškin: Svet ne treba da dozvoli Ukrajini da poseduje nuklearno oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala