- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Nariškin: Svet ne treba da dozvoli Ukrajini da poseduje nuklearno oružje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDirektor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin
Direktor Spoljno-obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Svet ne treba da dozvoli da Ukrajina poseduje nuklearno oružje, izjavio je novinarima direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

„Težnju aktuelnog kijevskog režima da poseduje nuklearno oružje čovečanstvo je videlo počev od dana kada je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski govorio na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Tada su već bile jasne njegove ambicije da poseduje nuklearno oružje. Svet ne bi trebalo to da dozvoli“, rekao je Nariškin.

On je prokomentarisao i da kratkovida uverenost Sjedinjenih Američkih Država da su sposobne da se koliko god treba suprotstavljaju Rusiji u Ukrajini ima najopasnije posledice.
Prema njegovim rečima, trenutno u rukovodstvu SAD nema ličnosti ravne bivšem američkom predsedniku Džonu Kenediju, koji je za vreme Kubanske krize shvatio do čega može dovesti konfrontacija Moskve i Vašingtona.
On je zaključio da su pouke Kubanske krize sadržane u potrebi potrage za kompromisom među liderima najvećih sila.

„Antinuklearna vakcina“

Govoreći o problemu nuklearnog oružja, Nariškin je naglasio da u slučaju da je čovečanstvo svojevremeno donelo pravednu osudu protiv političkog i vojnog vrha SAD zbog nuklearnog bombardovanja Hirošime i Nagasakija, svet bi dobio pouzdanu „antinuklearnu vakcinu“.
On je podsetio da je ovaj ratni zločin protiv čovečnosti ostao nekažnjen.
Prethodno je predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio da su metode nuklearnog terorizma nepromenjene: kakve su bile kod Osame bin Ladena, takve su i kod Zelenskog.
Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma 4. decembra 1994. kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet. Dokument su takođe potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Rusija.
Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Rusija o želji Zelenskog da Kijev dobije nuklearno oružje: Isto kao dati ludaku bombu u ruke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala