Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta piše u odluci Srba da napuste sve institucije na KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSastanak predstavnika Srba sa severa KiM u Zvečanu
Sastanak predstavnika Srba sa severa KiM u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Predstavnici Srba sa Severa Kosova i Metohije odlučili su na sastanku u Zvečanu da napuste sve privremene institucije na KiM.
Predstavnici Srba napustili su privremenu vladu i skupštinu Kosova, sudstvo i policiju, lokalne samouprave...
Zaključke sa sastanka predstavnika Srba sa Severa KiM prenosimo u celosti.
„Mi, politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova i Metohije, nakon današnjeg sastanka, jedinstveno smo doneli sledeće zaključke:
1.
Priština konstantno ruši Međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i mi Srbi sa Kosova i Metohije pozivamo Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.
2.
Srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen je neprestanom i kontinuiranom teroru i svakovrsnom nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove.
3.
Upravo zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno javno pravo i odbranimo Briselski sporazum i sve ostale sporazume postignute u Dijalogu, odlučili smo da napustimo sve političke institucije – Skupštinu, Vladu i četiri opštine na severu Kosova, ali i da napustimo učešće i rad Srba u organima pravosuđa, policije na severu Kosova i svog administrativnog osoblja u četiri opštine na severu Kosova. Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, što konkretno znači:
Dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica
Dok ne formira ZSO u skladu sa Prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su po ovom pitanju zaključeni u okviru Dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu Nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.
Mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su U Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU“, navodi se u zaključcima sa sastanka.
Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme, nakon što je saopšteno da su Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Srbi odlučili da napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji /video/
Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
UŽIVO Kriza na severu KiM: Vučić i patrijarh Porfirije odlučni da zajedno brane nacionalne interese
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala