Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi odlučili da napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji /video/

© Sputnik / Teodor AnastasijevićGrupa policajaca simbolično je skinula uniforme, nakon što je saopšteno da su Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji
Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme, nakon što je saopšteno da su Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije saopštili su da napuštaju privremene prištinske institucije.
Oni će napustiti institucije dok Priština ne povuče nelegalnu odluku o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih opština.
Srbi napuštaju skupštinu, vladu i sve institucije, kao i učešće u policiji pravosuđu, rekao je Goran Rakić na konferenciji.
Rakić, koji je ministar u privremenoj vladi Kosova, podneo je ostavku na tu funkciju.
Predstavnici Srba uputili su zahtev Prištini da poštuje sve sporauzume uključujući Briselski sporazum, Potpredsednik Srpske liste Igor Simić saopštio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, a grupa policajaca simbolično je skinula uniforme.
Izlazak Srba iz kosovske policije usledio je nakon suspenzije komandanta Kosovske policije za Sever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na severu uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.
Zaključak o izlasku iz privremenih institucija donet je na sastanku predstavnika srpskih političkih predstavnika sa severa KiM sa predstavnicima svih kosovskih institucija na severu u Zvečanu.
Predlog za izlazak iz institucija dalo je Predsedništvo Srpske liste i njen predsednik Goran Rakić.
„Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU“, rekao je Rakić.
Rakić je kazao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na KiM izložen kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.
„Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove“, rekao je on.
Istovremeno, on je pozvao Prištinu da se vrati poštovanju Međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svih drugih akata koji su zaključeni u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, a koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU.
Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da gradonačelnici opština sa severa neopozivo podnose ostavke na mesto gradonačelnika zajedno sa predsedavajućim skupština i odbornicima, što će biti verifikovano sutra po hitnom postupku na sednicama koje će održati u njihovim opštinama.
Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
UŽIVO Kriza na severu KiM: Vučić i patrijarh Porfirije odlučni da zajedno brane nacionalne interese
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala