Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Aleksandar Vučić i patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kriza na severu KiM: Vučić i patrijarh Porfirije odlučni da zajedno brane nacionalne interese

Pratite nas
Na severu Kosova i Metohije je mirno, ali zbog aktuelne situacije predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkazao sve posete inostranstvu. Danas je na vanrednoj sednici vlade premijerki i ministrima podneo izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba iz pokrajine.
Predsednik Vučić se jutros sastao sa ambasadorkom Kine Čen Bo i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.
Oko 15 časova u Patrijaršiji ja završen sastanak predsednika sa Sinodom SPC. Vučić je patrijarha i Sinod upoznao sa najnovijom situacijom Na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Vučić će se sutra obratiti građanima i objaviti mnoge detalje iz razgovora sa evropskim čelnicima i upoznati ih sa svim pritiscima i licemerjem. Najavio je da će tada reći kakve odluke će doneti, kao i šta će se raditi kada je reč o energentima, hrani, ali i drugim pitanjima.
Na severu pokrajine večeras je mirno i narod se sprema za miting koji će sutra u 12 sati biti održan na trgu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 05.11.2022
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Borelj pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da produži preregistraciju i uspostavi ZSO
22:43 05.11.2022
Plakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Srbi ništa drugo nisu mogli: Sad će se videti na šta je spreman Zapad – za Kurtija se zna
22:34 05.11.2022
Kfor: Pratimo situaciju, sarađujemo sa liderima Beograda i Prištine
Kfor je večeras, povodom situacije na Kosovu i Metohiji, pozvao na konstruktivan dijalog i poručio da prati situaciju i blisko sarađuje sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa međunarodnim partnerima, kako bi sačuvalo bezbedno okruženje za sve građane u pokrajini.
Kfor je na Instagramu* pozvao sve strane da rešavaju nesuglasice i razgovaraju o njima kroz konstruktivan dijalog.
„Donesite napredak društvu! Izrazite svoja mišljenja na miran način i tražite kompromise“, poručio je Kfor.
Prethodno je večeras zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana poručio da je Kfor spreman da interveniše ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu Kosova i Metohije i pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i spreče eskalaciju, preneo je Tanjug.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
22:30 05.11.2022
Situacija na severu Kosova mirna, prisutni pripadnici Kfora
Na magistralnom putu severna Kosovska Mitrovica-Raška saobraćaj je večeras bez većih gužvi, situacija je mirna, a duž puta na dva mesta su stacionirani pripadnici poljske vojske iz sastava Kfora.
Kako javlja Kosovo onlajn, na prelazu Jarinje nema dužeg zadržavanja. Tek je nekoliko vozila u oba smera, pa čekanje za ulazak i izlazak nije duže od deset minuta.
Baza u kojoj se nalaze pripadnici Specijalnih kosovskih jedinica je totalno u mraku, isključena su sva svetla u improvizovanim objektima nedaleko od administrativnog prelaza. Ispred je parkirano nekoliko vozila Specijalnih jedinica pored kojih stoji nekoliko policajaca.
22:11 05.11.2022
Opozicija u Prištini kritikuje Kurtija posle odluke Srba
Opozocione partije i političari na Kosovu i Metohiji kritikovali su danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nakon odluke Srba da se povuku iz prištinskih institucija.
Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je građane na severu pokrajine da pokažu uzdržanost i ostanu mirni, a ne da, kako je naveo, budu žrtve pogrešne politike.
„Što se tiče Kurtija, poslednji su trenuci da razmislimo i prekinemo uništenje zemlje“, naveo je Haradinaj.
Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni ocenio je da je aktuelna situacija koja preti da eskalira mogla da bude izbegnuta da se ispoštovao američki i evropski zahtev da se odloži primena odluke o registarskim tablicama.
On je na Fejsbuku* naveo da Kurti odbija svaku koordinaciju i saradnju sa partnerima Prištine u svetu.
Hiseni je ocenio da, paradoksalno, najveća opasnost za takozvano Kosovo danas dolazi od lidera i njihovih detinjastih političkih avantura.
Demokratski savez Kosova ocenio je da populistička politika vlade u Prištini donosi dugoročnu štetu i nazadovanje u međunarodnoj areni, prenela je „Koha ditore“.
DSK je u saopštenju naveo da je Prištini potrebno razborito rukovodstvo.
Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići naveo je na Fejsbuku* da je izuzetno zabrinut zbog dešavanja na severu i poručio da je obaveza vlade da građanima razjasni šta se dešava. On je upozorio na rizik od eskalacije i ocenio da cilj treba da bude održavanje mira i bezbednosti.
Reagujući na čin skidanja uniformi srpskih policajaca iz redova kosovske policije, zamenica šefa DPK Ganimete Musliu navela je da oni treba zauvek da napuste tu instituciju, preneo je Tanjug.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Priština, Kosovo - Sputnik Srbija
20:39 05.11.2022
Srpska lista Gračanica: Kurti obesmislio učešće Srba u institucijama
Srpska lista Gračanica podržala je današnju odluku Srba da napuste privremene prištinske institucije, navodeći da je za taj potez odgovoran režim premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.
„Kao politički predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji želimo da iskažemo punu političku i moralnu podršku našoj braći i sestrama i njihovom političkom rukovodstvu na severu Kosova i Metohije, povodom današnje pravedne i iznuđene odluke o povlačenju iz prištinskih institucija. Za ovaj iznuđen korak rukovodstva Srpske liste, koje se uvek vodilo politikom političke stabilnosti, saradnje i razvoja, odgovoran je režim Aljbina Kurtija, koji snosi političku i moralnu odgovornost za trenutnu situaciju“, navodi se u saopštenju Srpske liste Gračanica.
Aljbin Kurti je, kako se dodaje, svojom politikom prema srpskom narodu i Srpskoj listi, konstantnim i kategoričkim odbijanjem formiranja Zajednice srpskih opština, te jučerašnjim flagrantnim negiranjem srpskog identiteta, pogazio Briselski sporazum i obesmislio učešće Srpske liste u institucijama i daljim političkim procesima.
„Ovim je odluka Srpske liste o napuštanju kosovskih institucija, sredstvo zaštite ljudskih i političkih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i nacionalnih interesa srpskog naroda u celini“, dodaju iz Srpske liste Gračanica, preneo je Tanjug.
19:33 05.11.2022
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
SRBIJA
Masovni narodni skup u Severnoj Mitrovici: Nema predaje, dosta nam je Kurtijevog terora
18:01 05.11.2022
Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju institucije i da ne bojkotuju njihov rad, dodajući da one služe svima.
Kurti je pozvao sve građane srpske nacionalnosti u pokrajini da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir.
Kurti je naveo da je od 1. novembra počelo izdavanje opomena vozačima automobila sa tablicama KM i da su do danas izdate 843 opomene, preneo je „Kosovo onlajn“.
17:41 05.11.2022
Orlić: Srpski narod na Kosovu i Metohijise suočava sa terorom
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić informisao je danas ministra spoljnih poslova Republike Maldivi Abdula Šahida o teroru sa kojim se suočava srpski narod u pokrajini i naglasio da Srbija ostaje posvećena politici mira i stabilnosti, saopšteno je iz parlamenta.
Navodi se da je Orlić tokom razgovora sa zvaničnikom sa Maldiva skrenuo pažnju na to da je Srbija upozoravala da flagrantno kršenje međunarodnog javnog prava, rušenje vrednosti na kojima počivaju UN i nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji predstavljaju opasan presedan.
„Danas se vidi da smo bili u pravu. Srpski narod na KiM se nalazi u teškoj situaciji i ima podršku svih institucija naše države. Uz Srbe na KiM stoje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, naša Narodna skupština i Vlada Srbije. Osim najtežih pretnji po imovinu Srba na KiM, tokom prethodnih dvadeset godina zabeleženo je i blizu 10.000 fizičkih napada na Srbe koji su bili etnički motivisani“, poručio je predsednik Narodne skupštine.
Dodaje se da su Orlić i Šahid konstatovali kako postoji prostor za unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti obrazovanja, ekonomije, prvenstveno kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, kao i u sektoru turizma.
Izražena je spremnost za uspostavljanje parlamentarne saradnje, posebno kroz rad Poslaničke grupe prijateljstva koja će, kako je najavio Orlić, biti formirana u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Srbije.
Ministar Šahid je pozdravio ovu odluku, ističući da će ona doprineti daljem jačanju odnosa dveju zemalja, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.
Abdul Šahid i Vladimir Orlić - Sputnik Srbija
17:37 05.11.2022
Gradonačelnik Štrpca: Puna podrška našoj braći sa severa
Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić danas je pružio punu podršku Srbima na severu pokrajine koji su odlučili da napuste prištinske institucije.
„Puna podrška našoj braći sa severa! Već duže vreme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe, ne vidim razlog da više budemo deo kosovskih institucija“, napisao je Jevtić na Tviteru.
17:02 05.11.2022
Vlada Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Vlada uz Srbe na Kosovu i Metohiji, oni jedino žele primenu sporazuma
16:27 05.11.2022
Priština: Nismo slali specijalce na sever, angažovaćemo policiju po potrebi
Direkcija policije u Prištini saopštila je da će prema potrebi i operativnim procenama, angažovati svoje osoblje, radi obavljanja poslova i zakonskih ovlašćenja, kako bi se garantovala opšta i bezbednost svih građana na KiM, a nakon što je u Zvečanu danas odlučeno da Srbi napuste parlament, vladu i sve institucije na severu.
„Policijske jedinice javnog reda i granične jedinice po službenoj dužnosti kruže i kreću se u zavisnosti od obaveza i policijskih zadataka, ali nema angažovanja niti slanja specijalnih jedinica na sever Mitrovice, kako je objavljeno u medijima“, navodi se u saopštenju policije.
Pozivajući se na trenutnu situaciju i dešavanja, policija dodaje „da kao institucija za sprovođenje zakona, na osnovu zakonskih i ustavnih akata, ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka, slobodno kretanje kao i očuvanje reda i mira javnosti širom zemlje“.
Ističe se da „policija kontinuirano prati nedavna dešavanja na severu Kosovske Mitrovice, dajući profesionalne procene u skladu sa kojima preduzima neophodne, razumne i zakonske mere za rešavanje bezbednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju kršenje bezbednosti građana ili ustavnog poretka“, preneo je RTS.
16:04 05.11.2022
Predsedništvo: Hil od Vučića zahtevao da Srbija ne učestvuje u ugrožavanju mira
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u, kako je saopšteno iz Predsedništva, dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, objasnio poziciju Srbije ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Kristoferu Hilu.
Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma, ali da su Srbi sa severa Kosova i Metohije užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za njih međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje, saopšteno je iz Predsedništva.
Ambasador Hil je, kako se dodaje, zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti, prenela je N1.
Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija
15:57 05.11.2022
Petković podržao odluku Srba o napuštanju institucija na Kosovu i Metohiji
Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.
„Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor“, saopštio je Petković.
On je naveo da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.
„Brutalnom smenom Đurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potpunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira“, navodi Petković.
Predsednik Aleksandar Vučić je u prethodnim danima i noćima proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ukazao je Petković.
Takođe, kako je saopštio Petković, ukazujući i na sve posledice razgradnje briselskog poretka na kome Kurti predano radi, predsednik Vučić je više puta jasno ponovio da zaštita srpskog naroda i njihovih života su od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost.
„Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku“,poručio je on.
Petković je zaključio da čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava kao i Briselskom sporazumu, preneo je Tanjug.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija
15:51 05.11.2022
Blindirana vozila Rosu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Specijalci ROSU krenuli ka severu Kosova i Metohije
14:57 05.11.2022
"Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfrijem i članovima Svetog Sinoda podelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na KiM i srpska država. Odlučni smo da snažno i zajednički branimo vitalne, nacionalne i državne interese", napisao je Vučić društvenim mrežama.
13:51 05.11.2022
Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kristofer Hil  - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Američki ambasador zahtevao od Vučića „da se Srbija ponaša odgovorno“
13:33 05.11.2022
Čen Bo - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Čen Bo: Kina protiv jednostranih akcija na KiM, Priština što pre da formira ZSO
13:12 05.11.2022
Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji
Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme, nakon što je saopšteno da su Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Srbi odlučili da napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji /video/
13:06 05.11.2022
Počeo sastanak Aleksandra Vučića i srpskog patrijarha Porfirija u Patrijaršiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala