Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi ništa drugo nisu mogli: Sad će se videti na šta je spreman Zapad – za Kurtija se zna

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPlakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju
Plakati i grafiti u Severnoj Mitrovici uoči isteka roka za preregistraciju - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
Pratite nas
Kurti će pokušati da iskoristi ovu situaciju da destabilizuje dodatno sever Kosova, a dokle će ići zavisi od odluke kosovskih mentora. Srbi su bili primorani na izlazak iz institucija što bi moralo da utiče na promenu politike Prištine ako bilo ko od onih koji mogu da utiču na njih razmišlja o kakvoj-takvoj stabilnosti, mišljenja je Milovan Drecun.
Srbi sa severa Kosova odlučili su da napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu, a kako je predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio te odluke biće na snazi dok Priština ne povuče odluku o tablicama i formira ZSO.

Iznuđen korak Srba

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije ovaj čin Srba sa severa vidi kao iznuđen odgovor na neprihvatljivo visok nivo pritiska privremenih institucija u Prištini na srpski narod pretnjama i ugrožavanjem njegove bezbednosti i opstanka na Kosovu i Metohiji.
„Srbi nisu imali drugog načina da brane svoja prava i da se štite osim ovog. Ono što je činjenica jeste da su Srbi učestvovali u radu privremenih institucija u Prištini na osnovu prvog Briselskog sporazuma, jer posle tog sporazuma su izašli na izbore i prihvatili učešće i u policiji i u sudstvu i u lokalnoj samoupravi i parlamentu gde je Srpska lista dobila poverenje srpskog naroda na KiM. A ako Aljbin Kurti kaže da Briselski sporazum ne postoji i za to ne dobije ni reč ukora iz EU i sa Zapada, onda ne postoji ni osnov za dalje učešće Srba u privremenim institucijama,“ smatra Drecun.
Dakle, radi se o potpuno neodgovornom ponašanju Prištine koja godinama maltretira srpski narod i mislim da ne postoji narod u Evropi kome su bukvalno oduzeta gotovo sva ljudska prava.
„To se sve radi pred očima zapada koji ne samo da ostaje slep na sve to nego još i pruža podršku Kurtiju, sada im evo i vizne liberalizacije... Došlo se i do toga da žele i da promene arhitekturu dijaloga Beograda i Prištine i to u trenutku kada Kurti taj dijalog sahranjuje oni bi da se razgovara o nemačko-francuskom predlogu, iako znaju da to apsolutno nije prihvatljivo za Beograd,“ ističe naš sagovornik.

Lopta u dvorištu Prištine

Na pitanje, šta će se dešavati u narednom periodu posle ove odluke Srba, Drecun kaže da to zavisi od Prištine i od procene vodećih zapadnih država.
„Posebno od zemalja Kvinte na čelu sa Amerikom. Ovo je rekao bih težak udarac i opomena i Prištini i Zapadu, jer kako će sada da govore o tome da je Kosovo multietničko ako nema učešća Srba u privremenim institucijama. Dakle, sada će se ogoliti priča o tome da Priština zapravo radi na tome da zapravo napravi jednonacionalno Kosovo, i da protera sve Srbe i to je po meni zabrinjavajuće pre svega za Zapad koji će morati da nešto uradi kako bi stvorili uslove da Srbe vrate u privremene kosovske institucije,“ ističe Drecun.
U isto vreme, on napominje da su Srbi jasno rekli da dok se ne formira Zajednica Srpskih opština i dok Priština ne poništi jednostranu odluku o registarskim tablicama, nema povratka ni u institucije.
„Očekujem sada jednu intenzivnu i snažnu diplomatiju u koju će se uključiti i Evropska unija i Amerika, odnosno zemlje Kvinte i prema Beogradu i prema Prištini. Kurti sad ovo može da iskoristi za ozbiljnu destabilizaciju severa Kosova,“ ističe Drecun.

Kurti će iskoristiti situaciju

Kako kaže naš sagovornik, ta destabilizacija može da teče u smeru da sa svojim specijalnim parapolicijskim formacijama, Albanci upadnu u institucije koje su Srbi napustili, na primer u opštine na severu Kosova i tako dalje.
„Dakle, Kurti može da pokuša da ne samo institucionalnim već i fizičkim nasiljem da ovlada svim institucijama i da čak možda postavi privremeno nekoga… Može svašta da radi jer je tamo situacija takva da vladavina prava ne postoji već samo jednostrane akcije koje Priština uvek preduzima i koje su praćene nasiljem i koje su izrazito antisrpske. Dokle će ići sve zavisi dokle će mu zapadni pokrovitelji dozvoliti, prevashodno zemlje Kvinte, “ zaključuje Drecun.
Naš sagovornik smatra da je nastavak dijaloga između Beograd i Prištine neizvestan, pre svega jer ga je Priština precrtala
„A i da se nastavi ne vidim do kakvog bi suštinskog napretka doveo, posebno što se nagoveštava da će se u agendu uvesti francusko-nemački predlog. Pa ko im je na to dao pravo?,“ pita naš sagovornik, uz napomenu da je ceo proces dijaloga između Beograd i Prištine zamišljen kao statusno neutralan, a ovim predlogom EU hoće da potpuno promeni taj okvir.
Srbi su inače posle donete odluke da napuste sve privremene institucije tzv Kosova, najavili i masovne proteste od sutra.
Sastanak predstavnika Srba sa severa KiM u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Šta piše u odluci Srba da napuste sve institucije na KiM
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
REGION
Dodik: Srpska podržava svoj narod na Kosovu i Metohiji, spremna da pomogne
Grupa policajaca simbolično je skinula uniforme, nakon što je saopšteno da su Srbi odlučili napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2022
SRBIJA
Srbi odlučili da napuste sve institucije na Kosovu i Metohiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala