- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ko je potopio prehrambeni dogovor na dno Crnog mora

© AP Photo / Khalil HamraTeretni brod
Teretni brod - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ukrajinske oružane snage izvele su, uz pomoć britanskih stručnjaka, terorističke napade na infrastrukturu i brodove u Sevastopolju korišćene za humanitarnu rutu za izvoz žita. Kijevski režim na taj način želi da okrivi Rusiju da ne poštuje crnomorsku prehrambenu inicijativu, upozoravaju za Sputnjik ruski eksperti.
Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ukrajinska vojska je izvršila udar u vodama kod Sevastopolja pod zaštitom humanitarnog koridora, koji je napravljen u okviru crnomorske inicijative.
Napad ukrajinskih oružanih snaga, tvrde u tom ministarstvu, predvodili su britanski stručnjaci. Na prvom mestu, njihove mete su bili brodovi i infrastruktura koji su korišćeni za funkcionisanje humanitarne rute za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Napad je odbijen blagovremenom reakcijom ruske vojske.

Pripisuju svoju krivicu Rusiji

Po oceni eksperta Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihaila Beljajeva, cilj kijevskog režima je bio da ukalja reputaciju Rusije na svetskoj sceni i optuži je da ne želi da izvozi žito siromašnim državama.
„Kijevski režim na svaki način pokušava da nanese štetu Rusiji i njenoj reputaciji na svetskoj sceni. I u ovom slučaju, kada je ruska država odlučila da pomogne siromašnim zemljama i kada je obezbedila brodove i 500.000 tona žita u vidu humanitarne pomoći, Ukrajina je uz pomoć britanskih stručnjaka izvršila piratski napad“, objašnjava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski senator Konstantin Dolgov. Prema njegovim rečima, Ukrajina i zapadne zemlje su vlastitim rukama uništile crnomorsku prehrambenu inicijativu. Međutim, upozorava on, krivicu za to bi da pripišu Rusiji.
„Što se tiče prehrambenog sporazuma, jedan deo se odnosio na ukidanja veštačkih ograničenja na isporuku ruskog žita i đubriva na svetska tržišta, pre svega, u zemlje kojima je žito zaista potrebno. Među ovim državama su mnoge afričke zemlje. Međutim, taj deo dogovora osujetio je Zapad. Oni su namerno hteli da nanesu štetu brodovima koji obezbeđuju prolaz onima koji voze žito. Ipak, šteta nije bila velika. Naša protivvazdušna odbrana je na vreme odreagovala“, konstatuje naš sagovornik, dodajući da je napad na ruske brodove još jedna u nizu provokacija kijevskog režima.

Briga za bezbednost brodova

Zbog vojnih napada na civilne brodove, prema rečima Beljajeva, Rusija se na određeno vreme povukla iz crnomorskih prehrambenih inicijativa.
„Rusija se nije povukla iz crnomorskih prehrambenih inicijativa zarad svoje koristi, nego nije mogla da izloži riziku svoje transportne brodove i ljude na njima. Pokrenula je inicijativu za izvoz žita, ali ne može da je sprovede jer se njen brodski transport zaista nalazi pod pretnjom od vojnih napada“, konstatuje Beljajev.
Prema mišljenju Vadima Kozjulina, rukovodioca Centra za globalne studije i međunarodne odnose na Institutu za aktuelne međunarodne probleme na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, provokacioni napad na flotu je kap koja je prelila čašu.
Rusija je dugo bila nezadovoljna ovim dogovorom, jer nisu ispunjeni njeni uslovi. Moskva je o tome otvoreno govorila. Zatim se desio provokacioni napad na flotu u Sevastopolju, koji se nije mogao oprostiti“, objašnjava stručnjak za RT.

Uslovi za obnavljanje sporazuma

Na pitanje kada će prehrambeni sporazum biti obnovljen, Beljajev objašnjava da će Rusija pristati na to tek kada bude imala potpune garancije Zapada da će izvoz žita biti bezbedan i da ruski brodovi neće biti granatirani.
Za potkopavanje crnomorske prehrambene inicijative, prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, isključivo je kriv kijevski režim.
„Dogovor o žitu osujetili su Zelenski i njegovi teroristi, koje su predvodili britanski stručnjaci“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.
Moskva je zvanično obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da se povlači iz crnomorskih prehrambenih inicijativa (prehrambenog sporazuma), navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.
Pismo je uputio stalni predstavnik Rusije u organizaciji Vasilij Nebenzja.
„Zbog napada Oružanih snaga Ukrajine, Rusija ne može da garantuje bezbednost civilnih brodova koji plove u okviru gore navedenih inicijativa. Stoga ruska strana od danas obustavlja inicijativu na neodređeno vreme“, navodi se u pismu.
Kako je istakao Nebenzja, napadnuti brodovi i infrastruktura u vodama Sevastopolja korišćeni su za funkcionisanje humanitarne rute za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Prema rečima stalnog predstavnika, napad je izveden pod zaštitom bezbednosnih koridora, predviđenih za sprovođenje takozvane crnomorske inicijative.
Podsetimo, prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
SVET
Turska, Ukrajina i UN obustavljaju isporuke u okviru prehrambenog sporazuma
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
RUSIJA
Putin: Napad Ukrajine na Crnomorsku flotu stvorio pretnju vojnim i civilnim brodovima
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
RUSIJA
Moskva o povratku u prehrambeni sporazum: Prvo istraga napada u Sevastopolju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala