- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Napad Ukrajine na Crnomorsku flotu stvorio pretnju vojnim i civilnim brodovima

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Napad Ukrajine na brodove Crnomorske flote Rusije stvorio je pretnju i vojnim i civilnim brodovima uključenim u realizaciju prehrambenog sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon trilateralnog sastanka sa liderima Azerbejdžana i Jermenije u Sočiju.
Putin je podsetio da se Rusija obavezala da će osigurati bezbednost izvoza hrane iz Ukrajine.
„Napad koji je izvršen, neuspešan napad, koji je Ukrajina izvela na brodove Crnomorske flote, mora se odati priznanje našim mornarima i zahvaliti im što su bili na visini zadatka i odbili sve napade, ali ovi dronovi, kako podvodni tako i vazdušni, delimično su išli koridorom kojim se izvozi žito iz Ukrajine“, rekao je Putin.
On je dodao da su ti podvodni dronovi dugi šest metara i imaju oko 500 tona eksploziva.
„Ako neki takav dron udari u brod, neće ostati ništa ni od žita ni od broda. A mi ćemo biti krivi. Zbog toga Ministarstvo odbrane ispravno postavlja pitanje kako bi izvršilo dodatni rad sa UN, a oni, sa svoje strane, sa Ukrajinom, tako da Ukrajina garantuje bezbednost ovog koridora. Ne vidim tu ništa neobično. To je pitanje usaglašavanja pozicija, obaveza ukrajinskih partnera“, rekao je Puti.
„Na taj način su stvorili pretnju kako za naše brodove, koji treba da osiguraju bezbednost izvoza žita, tako i za civilne brodove koji se bave ovim (izvozom)“, naglasio je Putin.
„Ali ako… Ukrajina udari po ovim brodovima, mi ćemo biti krivi. Sada svi samo govore o tome šta radi Rusija. Ne sećajući se čime je to izazvano. A izazvano je stvaranjem pretnje za taj humanitarni koridor“, objasnio je predsednik.
Putin je napomenuo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u ponedeljak izneo stav ruskog Ministarstva odbrane po ovom pitanju.
„Složio sam se sa njim, on (Šojgu) s pravom kaže: oni predstavljaju pretnju i za naše i za civilne brodove. A mi moramo da osiguramo bezbednost civilnih brodova“, zaključio je Putin.

Rusija nije prekinula učešće u prehrambenom sporazumu

Ruski lider je dodao i da Rusija nije prekinula, već je obustavila svoje učešće u prehrambenom sporazumu.
„Ne govorimo da prekidamo učešće u ovoj operaciji. Ne, mi govorimo da obustavljamo (učešće u prehrambenom sporazumu)“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, jedan od organizatora ovog posla bio je i generalni sekretar UN.
„Radnici UN aktivno su uključeni u ovaj posao, na čemu smo im zahvalni. Ali neka oni onda rade sa Ukrajinom, a Ukrajina mora da garantuje da neće stvarati pretnje za civilne brodove i ruske brodove za snabdevanje“, naglasio je Putin.
Putin je podsetio da je Rusija pristala na prehrambeni sporazum u interesu najsiromašnijih zemalja, ali tamo stiže samo 3-4 odsto žita.
„Ceo taj proces izvoza žita sa teritorije Ukrajine organizovan je pod izgovorom da se osiguraju interesi najsiromašnijih zemalja. I to smo radili upravo u interesu najsiromašnijih zemalja. Ne mogu da se setim podataka za poslednje sate i poslednje dane, ali sve u svemu – 34 odsto žita ide u Tursku, 35 odst, nešto više, u zemlje Evropske unije. A samo 3-4 odsto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, možda se ponekad dešavalo i malo više, do 5 odsto, cifra malo varira... išlo je u korist takozvanih najsiromašnijih zemalja po klasifikaciji UN“, precizirao je Putin.

Rusija ostaje otvorena za pregovore

Ruski predsednik je povodom pregovora sa Kijevom izjavio da nije uvek korisno iznositi svoje stavove unapred, ali da bi se dobili rezultati, treba sesti za pregovarački sto.
Međutim, podsetio je Putin, Kijev nema želju da pregovara.

„Mi smo se njima dogovorili u Istanbulu, a oni su zatim sve odbacili, a sada su sami sebi, kako ste ispravno primetili, zabranili da sa nama o nečemu razgovaraju. Kako možemo trenutno govoriti o mogućnosti sporazuma, ako nema čak ni želje druge strane da razgovara sa nama“, objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska strana će sačekati, jer će možda sazreti neki neophodni uslovi. On je dodao da je dobra volja ruske strane da pregovara sa Ukrajinom poznata i ne podleže nikakvim promenama ni nedoumicama.
Rusija je u subotu objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala