- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Povratak Lule: Brazil se još više okreće Istoku – to bi moglo da zasmeta Amerikancima

© AP Photo / Andre PennerLuiz Injasio Lula da Silva
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Dolazak Luisa Injasia Lule da Silve na čelo Brazila predstavlja odraz želje naroda da se ta zemlja vrati godinama posperiteta i uravnoteženja ekonomskog i političkog života. Za očekivati je još bližu saradnju Brazila sa članicama BRIKS-om i zemljama Latinske Amerike, ocenjuje bivši ambasador, prof. dr Dušan Vasić.
Lula da Silva postao je novi predsednik Brazila nakon što je u drugom krugu izbora sa 50,9 odsto glasova pobedio aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara, koji je osvojio 49,1 odsto glasova. Ovo je Lulin treći predsednički mandat i njegov povratak na političku scenu nakon što je bio u zatvoru zbog optužbi za korupciju, koje su odbačene. Nakon proglašenja pobede Lula je naglasio da će mu najveći prioritet biti da još jednom iskoreni glad u Brazilu.

Bliža saradnja sa zemljama BRIKS-a

Sagovornik Sputnjika smatra da će se način na koji će Lula ubuduće voditi Brazil u mnogo čemu razlikovati od načina na koji je to činio njegov prethodnik Bolsonaro.
„Na međunarodnom političkom planu Lula će se nesumnjivo više približiti grupaciji BRIKS, a posebno Kini sa kojom od ranije ima nagoveštene bliske odnose. Ne bih isključio da će se Brazil na ovaj ili onaj način priključiti konceptu kineskog „Puta svile“ i verujem da će se kineske investicije u tu zemlju usmeriti na način da pomognu obnovu brazilske industrije. Kada je reč o Rusiji videli smo da je predsednik Putin čestitao Luli na pobedi i očekujem da će se saradnja između ovih zemalja unaprediti, kao i da će Brazil zadržati svoj dosadašnji, umereni stav prema ukrajinskoj krizi i nastaviti da insistira na pronalaženju diplomatskog rešenja“, kaže Vasić.
Međutim, dodaje naš sagovornik, treba imati na umu da je Brazil izuzetno uticajna država na međunarodnom planu, a da su SAD u svojoj novoj strategiji nacionalne bezbednosti kao glavnu protivničku silu označile Kinu.
„Zato ne isključujem mogućnost da bi porast uticaja Kine i njene saradnje sa Brazilom u velikoj meri mogao da zasmeta aktuelnoj američkoj političkoj strukturi. Naime, svako udaljavanje Brazila od interesa zapadne hemisfere za Sjedinjene Države i Kanadu predstavlja opasnu situaciju, pa verujem da će oni zato pokušati da novom predsedniku izađu u susret na način koji će uspostaviti čvršću ekonomsku saradnju, nadam se pravedniju, takvu da Brazil ne bude samo izvor sirovina, već i izvoznik gotovih proizvoda i robe. Na kraju krajeva, to i sam Lula očekuje i zagovara“, ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Lulina pobeda jača Obradora, Ortegu i Madura

Kada je reč o ostalim zemljama Latinske Amerike, Vasić smatra da će Lula imati više razumevanja za ideološki afinitet onih država koje su mu bliske, ali i da će uspostavljati pragmatičnu saradnju u oblastima gde postoji obostrani interes sa latinoameričkim zemljama sa kojima ima duboke političke razlike.
„U svakom slučaju Lulina pobeda će ojačati pozicije meksičkog predsednika Obradora, predsednika Nikaragve Ortege i venecuelanskog lidera Madura. Oni će od Brazila sada dobiti jednu čvršću i značajniju podršku, a to će opet uticati i na ostale članice Organizacije američkih država da više ne slede toliko onu isključivu, ofanzivnu politiku Sjedinjenih Američkih Država već da ulaze u oblike kooperacije“, kaže iskusni diplomata.

Smanjenje podela

Uprkos tome što su u nekim brazilskim gradovima pristalice Žaira Bolsonara, nezadovoljne njegovim porazom, organizovale blokadu puteva, Dušan Vasić kaže da je teško verovati da bi bivši predsednik mogao pokušati da utiče na ishod izbora pozivanjem vojnih struktura da se suprotstave izbornim rezultatima. On veruje da će novi brazilski lider pokušati da smanji podele unutar brazilskog društva koje su, kako kaže, poslednjih godina posebno bile izražene:
„Teško da bi se rezultati izbora mogli preokrenuti bilo kakvim pretnjama ili akcijama prethodnog lidera. Mislim da se Lula neće obračunavati sa pripadnicima prethodnih političkih struktura i da će se posvetiti ujedinjavanju zemlje na ekonomskoj i političkoj obnovi, u kojoj će biti mogućnosti za učešće i doprinos svih koji su spremni da rade u interesu Brazila, a ne za interese krupnog kapitala“.
Vasić podseća da je Brazil 15. najveća ekonomija u svetu i jedan od najvećih izvoznika soje, govedine i gvožđa. Međutim, kako dodaje, proteklih godina industrija i industrijski razvoj te zemlje bio je zapostavljen.
„Zato je Lula u prvi plan svog programa i stavio ekonomsku obnovu države, njenu reindustrijalizaciju i postepeno odvajanje od neoliberalističkog koncepta koji je nametnuo njegov prethodnik. Lula će se bitno razlikovati od Bolsonara i u pogledu okončanja krčenja prašuma u Amazoniji, budući da je tokom mandata dojučerašnjeg predsednika za skoro 57 odsto povećano krčenje šuma i davanje koncesija strancima na iskopavanje ruda. Time će se Lula, koliko god to čudno izgledalo, približiti stavovima Sjedinjenih Američkih Država, pa u tom smislu ne čudi da je američki predsednik Bajden bio među prvima koji je čestitao novom predsedniku na izbornoj pobedi“, zaključuje Dušan Vasić.
Da Silva je prvi put izabran za predsednika Brazila 2002. godine, a drugi mandat je osvojio 2006. godine. „Borili smo se ne protiv kandidata, već protiv brazilske državne mašine. Ja sam građanin koji je prošao kroz proces vaskrsnuća u brazilskoj politici, i preživeo sam. Uz pomoć naroda mi ćemo naći način da živimo harmonično, demokratski i da uspostavimo mir među porodicama“, rekao je Lula da Silva u prvom obraćanju posle proglašenja pobede.
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SVET
Brazil dobio novog predsednika: Lula da Silva pobedio na izborima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala