- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brazil dobio novog predsednika: Lula da Silva pobedio na izborima

© AP Photo / Andre PennerLuiz Injasio Lula da Silva
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Injasio Lula da Silva novi je predsednik Brazila, pošto je u drugom krugu izbora pobedio Žaira Bolsonara, sadašnjeg predsednika.
Lula da Silva osvojio je 50,9 odsto glasova, a Bolsonaro 49,1, pokazuju podaci brazilske izborne komisije na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova.
Za da Silvu glasalo je 60.279259 Brazilaca, a za Bolsonara58.149.822.
„Borili smo se ne protiv kandidata, već protiv brazilske državne mašine. Ja sam rgađanin koji je prošao kroz proces vaskrsnuća u brazilskoj politici. I preživeo sam, Uz pomoć naroda, mi ćemo naći način da živimo harmonično, demokratski i da uspostavimo mir među porodicama“, rekao je da Silva u prvom obraćanju posle proglašenja pobede.
U prvom periodu brojanja glasova, sve do 60 odsto prebrojanih glasova, Bolsonaro je bio u blagom vođstvu, ali se rezultat potom preokrenuo u da Silvinu korist.
Ovo je treći predsednički mandat Lule da Silve i njegov povratak u politiku nakon što je bio u zatvoru zbog optužbi za korupciju, koje su odbačene.
U prvom krugu izbora, koji je održan 2. oktobra, da Silva je dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro 43,2 odsto.
Bolsonaro je kampanju završio u saveznoj državi Minas Žerais, gde je predvodio skup motociklista, svojih pristalica, prenosi Rojters.
Da Silva, zajedno sa više hiljada svojih pristalica, prošetao je jednom od glavnih avenija u Sao Paulu, nakon što je stranim novinarima rekao da njegov rival nije sposoban da vlada.
Bolsonaro, bivši vojni kapetan, izabran je za predsednika Brazila 2018.
Da Silva je izabran za predsednika Brazila 2002, a drugi mandat je osvojio 2006. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala