- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Selfi među knjigama: Kakve se sve legende pletu na štandovima Sajma /foto/

© Sputnik / Dejana Vuković"Zaboravljena" govornica na Sajmu knjiga
Zaboravljena govornica na Sajmu knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Jedna od sajamskih legendi kaže da je pre četvrt veka čovek čije se odsustvo i dalje snažno oseća pod kupolama Sajma, pesnik i izdavač Petru Krdu, optrčao pola prvog prstena da bi sustigao gospođu koja je u džepu držala knjigu ukradenu na štandu Književne opštine Vršac.
Uvek osmehnuti Krdu je, kažu, ženi čije se lice od stida crvenelo rekao: „Gospođo, trebalo je da pitate, jer bih onom koji kao vi toliko voli knjige dao još pet.“
Istinitost ove vremešne sajamske priče nikada nije do kraja utvrđena, ali se čini da je od nje važnije sećanje na našeg rumunskog pesnika i izdavača, znalca i sanjara Krdua, sećanje koje i u ove praznične dane knjige čuva njegova Književna opština Vršac. Mali štand velike izdavačke kuće podsetnik je i da su mnogo pre nego što je Rumunija postala počasni gost Sajma, sa pečatom KOV-a objavljivana dela Ežena Joneska, Nikite Staneskua, Mirčea Elijade...
Radovao bi se ovaj dobri sajamski duh da vidi kako se njegova Rumunija predstavila na Sajmu knjiga u njegovoj Srbiji. Toliko da bi opet zažmurio na namere kradljivaca knjiga... Jer knjizi su se na štandu počasnog gosta poklonili i ministri kulture Srbije i Rumunije, ambasadorka ove zemlje u Srbiji, predsednik Instituta za rumunsku kulturu... Razgovaralo se o savremenoj rumunskoj prozi, neophodnosti književnih prevoda, profesionalnim dijalozima između literarnih poslenika dve zemlje... pred ne malom i radoznalom publikom.
© Sputnik / Dejana VukovićMobilni informativni centar MUP-a na Sajmu knjiga
Mobilni informativni centar MUP-a na Sajmu knjiga  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Mobilni informativni centar MUP-a na Sajmu knjiga
Ne privlače na ovogodišnjem Sajmu pažnju samo izložbeni prostori mnogobrojnih izdavača. Popunjene sale koje nose imena velikih pisaca – Iva Andrića, Borislava Pekića, Vaska Pope, Dušana Radovića govore u prilog tvrdnji da pored stare stasava i neka nova čitalačka publika koja s pažnjom sluša dijaloge pisaca, tribine o stručnim knjigama i publikacijama, mlade pesnike, promocije kapitalnih i kritičkih izdanja... Publika koja kao da potvrđuje naslove sajamskih ciklusa „Pišem dakle, postojim“, „Vreme pamćenja“ ili „Knjiga će spasiti svet“.
Ali nije sve što privlači pažnju na ovogodišnjem Sajmu stalo samo među korice knjige. Tu su bogato dekorisani zidovi štandova izdavača dečjih knjiga, vedre i primamljive slikovnice iz kojih se lako naslućuje sadržaj koji se nalazi među šarenim koricama knjiga priča, bajki, pesama, romana... Tu je i prostor „Pošte Srbije“ u kom centralno mesto zauzima gotovo zaboravljena telefonska govornica ukrašena cvećem, ispred koje se ponekad čeka u redu da bi se, mahom mlade devojke, sa slušalicom u ruci slikale za uspomenu...
Na Sajmu za trenutak možete pomisliti i da prisustvujete venčanju, ukoliko ugledate autorku romana „Duše su rekle `da`“ koja je za predstavljanje svoje autobiografske priče o ljubavi i samospoznaji obučena u venčanicu.
A prisustvo policijskog „fijata 500“ i Mobilnog informativnog centra MUP-a smešteni ispred Hale 2 može delovati zbunjujuće ali samo dok mlada uniformisana lica ne objasne da je reč o predstavljanju novog koncepta – rada policije u zajednici koji obuhvata vidljivost i dostupnost policijskih službenika, kao i komunikaciju sa građanima.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKutak za mališane na Sajmu knjiga
65. Beogradski sajam knjiga  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Kutak za mališane na Sajmu knjiga
Raspoloženi učenici aranđelovačke gimnazije i selfiji među knjigama na najlepši su način upotpunili slike još jednog sajamskog dana.
Na odlasku jedan ovlašan pogled na izložbu posvećenju veku od rođenja Vaska Pope, na izložene stihove pesme „Odlazak“ vraća nas na početak priče o magiji knjiga. Pesnik kaže „Nisam više tu/ S mesta se nisam pomerio/ Ali tu više nisam“, ali njegovi stihovi sasvim sigurno ostaju da i sledeće jutro dočekaju nove-stare posetioce. Kao i milioni reči smešteni među korice knjiga koje se s mesta ne pomeraju. One ostaju.
65. Beogradski sajam knjiga - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
KULTURA
Magija opet na delu: Koliko smo se uželeli Sajma knjiga /foto/
Predstavljanje dela Stanislava Krakova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
KULTURA
Jedna filmska sudbina: Ratnik, novinar pisac - progutao ga ideološki mrak
Predstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
KULTURA
Pisac sa milion lica: Do sada neobjavljeni rukopisi i crteži Franca Kafke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala