- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pisac sa milion lica: Do sada neobjavljeni rukopisi i crteži Franca Kafke

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“
Predstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Izdavačka kuća Službeni glasnik predstavila je, u okviru 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Sabrana dela Franca Kafke, osmotomnu kolekciju koja pruža novi i potpuniji pogled na književno stvaralaštvo jednog od najvećih književnika prošlog veka.
U osam tomova predstavljen je celokupan do sada otkriveni opus Franca Kafke, a prevod je urađen s osloncem na faksimilna izdanja autentičnih rukopisnih izvornika.
„Sabrana dela Franca Kafke su projekat koji pokazuje koliko je on bio veliki pisac i koliko ono što smo svi čitali u lektiri nije njegovo jedino lice. Tu je, naravno, 'Proces', ali ova kolekcija sadrži mnogo kompletniji izbor dela u poređenju sa svim onim što smo mislili da znamo o njemu. Tu su, recimo, i Kafkini sabrani crteži, koji nam otkrivaju da je reč o piscu s milion lica“, istakao je na promociji urednik u Službenom glasniku Petar Arbutina.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“
Predstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Predstavljanje Sabranih dela Franca Kafke u izdanju „Službenog glasnika“
Prema navodima izdavača, ništa u Kafkinim delima, sabranim u ovoj kolekciji, nije menjano, dodavano i oduzimano.
„Kompozicija i redosled poglavlja u romanima preneti su u najverodostojnijoj verziji. U korpusu svih priča i pripovednih odlomaka i nacrta, neobjavljenih za piščevog života, priličan je broj do danas nama neznanih i kod nas neprevođenih. Kolekcija sadrži i zbirku svih Kafkinih crteža, među kojima su i novootrkiveni“, rekao je na promociji urednik u Službenom glasniku Petar Arbutina.
Priređivač i prevodilac dela iz kolekcije Jovica Aćin istakao je da je ovaj praški pisac i dalje velika zagonetka koja, kako je istakao, „živo sudeluje u našem vremenu kao svojevrsni junak bez premca“.
Aćin je podsetio na to da je Kafka, nakon prerane smrti, ostavio za sobom instrukcije da se njegov književni opus uništi, ali da se njegov prijatelj Maks Brod oglušio o tu želju i da zahvaljujući tome danas imamo mogućnost da čitamo njegovo neprolazno književno delo.
Kolekcija je dopunjena i jedinim autentičnim razgovorom s piscem, kao i sabranim zapisima Valtera Benjamina o Kafki, koji su od svog nastanka do danas ostali najpodsticajniji uvidi u teško rešivu zagonetku o univerzalnom smislu koji je praški književnik utkao u svoje delo.
Knjige su opremljene dopunskim objašnjenjima, podacima o tekstu i njegovim izvornicima, hronologijom, književnim komentarima crteža, kao i dragocenim pogovorima koji potiču od pripovedača i romanopisca Jovice Aćina.
Stanica moskovskog metroa posvećena Dostojevskom - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
KULTURA
„A vi tako volite Dostojevskog?“: Ruskom tradicijom protiv trećerazredne zapadne propagande
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala