- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 244. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji boravi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu u Černigovskoj oblasti nakon što je objavljena vazdušna uzbuna. Zaporoška oblast je povezana sa ruskim gasno-transportnim sistemom, Berdjansk je postao prvi grad u koji je stigao gas.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:52 25.10.2022
Vlasti SAD nemaju informacije koje bi ukazivale na to da je Rusija odlučila da upotrebi nuklearno, hemijsko ili biološko oružje (oružje za masovno uništenje) u Ukrajini, saopštio je na brifingu portparol Pentagona Patrik Rajder.
„Do sada nismo videli ništa što bi ukazivalo na to da je Rusija odlučila da upotrebi nuklearno oružje ili prljavu bombu“, rekao je on.
20:17 25.10.2022
18:22 25.10.2022
Moskva je, kao odgovor na neprijateljske akcije EU i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), proširila spisak predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, povodom odgovora na antiruske odluke Evropske unije, kao i PSSE.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objasnilo je da je „reč, između ostalih, o predstavnicima evropskih komercijalnih struktura za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koji učestvuju u snabdevanju kijevskog režima svojim proizvodima. Ograničenja se odnose i na pojedine poslanike PSSE“.
18:12 25.10.2022
Nastavak isporuka oružja Kijevu približava situaciju opasnoj liniji direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN.
„Sjedinjene Države povećavaju isporuke oružja Ukrajini, pružaju im obaveštajne podatke, što ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava situaciju opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a", rekao je on.
"Na predlog Vašingtona, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo je da govori ne samo o potrebi poraza naše zemlje na bojnom polju, već i o njenom naknadnom rasparčavanju i uništenju. U sadašnjim uslovima nismo mogli da zanemarimo volju stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine kojima u slučaju povratka kijevskih militanata preti odmazda“, dodao je Voroncov.
17:03 25.10.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da treba napraviti jasan plan kako da se zadovolje potrebe snaga koje učestvuju u specijalnoj operaciji.
„Moramo da se fokusiramo na realnu situaciju, realne potrebe u različitim oblastima, mora da postoji jasan plan“, rekao je šef države na sastanku sa Vladinim koordinacionim savetom za osiguranje potreba trupa.
16:54 25.10.2022
Jedinice Oružanih snaga Rusije zadale su snažan udarac grupi stranih plaćenika iz Kijeva, koji su 24. oktobra pokušali da izvedu napad u području Kremenoj, Luganska Narodna Republika, izjavio je Prvom kanalu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.
On je napomenuo da su u protekle dve nedelje grupe plaćenika od 15 do 50 ljudi, bez podrške oklopnih vozila, pokušavale da „opipaju” i probiju liniju odbrane savezničkih snaga.
16:43 25.10.2022
Ukrajina je kroz mehanizam kreditnih garancija britanske vlade dobila od Svetske banke tranšu od 500 miliona dolara za finansiranje budžetskih rashoda, saopštio je šef Komiteta za finansije Vrhovne rade Danil Getmancev.
„Ukrajina je dobila još 500 miliona dolara od Svetske banke“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Sredstva dobijena od kredita Svetske banke biće iskorišćena za isplatu penzija i drugih socijalnih obaveza, podršku funkcionisanju obrazovnog i zdravstvenog sektora, precizirao je šef komiteta.
Ukupno, od februara ove godine, Svetska banka je već mobilisala 13 milijardi dolara u interesu Ukrajine, od čega su SAD izdvojile 11,4 milijarde dolara, dodao je Hetmancev.
16:41 25.10.2022
16:14 25.10.2022
Šest osoba, među kojima i 12-godišnji tinejdžer, povređeni su u eksploziji automobila u blizini zgrade televizije u Melitopolju, rekao je Andrej Židkov, načelnik Uprave policije Melitopolja.
Nepoznate osobe su rano jutros digle u vazduh automobil u blizini medijskog holdinga "ZaMedia" u Melitopolju. Uprkos incidentu, televizija i radio nastavljaju sa radom.
16:08 25.10.2022
14:41 25.10.2022
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji se nalazi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenose lokalni mediji.
14:14 25.10.2022
Švajcarski predsednik Ignacio Kasis još jednom je potvrdio da njegova zemlja neće isporučivati oružje Ukrajini zbog svoje neutralnosti, čak iako Švajcarska podržava Kijev.
14:13 25.10.2022
Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je ukrajinske izbeglice da se ove zime ne vraćaju u zemlju.
„Koristeći priliku, zamoliću vas da se ne vraćate. Moramo da preživimo zimu. Nažalost, mreže neće izdržati... Ako je moguće, za sada ostanite i prezimite u inostranstvu... Situacija će se samo pogoršavati, a ovu zimu moramo da preživimo. Kad preživimo zimu onda ćemo razmišljati o svemu ostalom“, izjavila je Vereščukova.
13:22 25.10.2022
Peticija o prelasku Ukrajine sa ćirilice na latinicu
Peticija za prelazak Ukrajine sa ćirilice na latinicu objavljena je na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.
„Molimo da se razmotri mogućnost prelaska našeg ukrajinskog pisma na latinicu (u okviru savremenog engleskog alfabeta). Razloga za takav prelazak je dovoljno i oni su očigledni. Pored toga, ne mogu se setiti relevantnijeg trenutka u istoriji naše zemlje za takav prelazak, nego što je to sada“, navodi se u tekstu peticije na sajtu kabineta Zelenskog.
Peticija je registrovana 24. oktobra i skupila je preko 20 od neophodnih 25 hiljada glasova, koji su potrebni kako bi je Zelenski razmotrio.
13:21 25.10.2022
Ukrajina se dogovorila sa Nemačkom o izdvajanju 20 miliona evra za kupovinu rezervne opreme koja će podržati kritičnu infrastrukturu zemlje, izjavio je ukrajinski ministar za razvoj zajednica i teritorija Aleksej Černišov.
„Tokom sastanka sa ministarkom Saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode, nuklearnu bezbednost i zaštitu potrošača Štefi Lemke, postigli smo preliminarne dogovore o dodeli 20 miliona evra Ukrajini za kupovinu rezervne opreme“, saopštio je Černišov na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, u najskorije vreme obe strane će „finalizovati sporazum“. On je precizirao da će od izdvojenih sredstava biti nabavljena sva neophodna oprema, a posebno mobilni agregati, automatske crpne stanice za vodosnabdevanje i mobilne termoelektrane.
13:17 25.10.2022
13:16 25.10.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao je Evropskoj uniji da će joj Ukrajina pomoći da zameni ruske energetske resurse.
„Uz našu pomoć EU će moći da zameni ruske energetske resurse, a naš izvoz električne energije, potencijalno – desetine gigavata – biće jedan od osnovnih stubova evropske klimatske politike“, rekao je Zelenski u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu.
Ranije je Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo da će ta zemlja prestati da izvozi struju od 11. oktobra.
13:07 25.10.2022
Tenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage oborile ukrajinski „mig“ u Nikolajevskoj oblasti
13:07 25.10.2022
Zaporoška oblast priključena je ruski sistem za transport gasa, a prvi grad u koji je počeo da stiže gas je Berdjansk, saopštile su vlasti regiona.
12:39 25.10.2022
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Rusija spremna da razgovara i sa papom i sa SAD o situaciji u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala