- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija spremna da razgovara i sa papom i sa SAD o situaciji u Ukrajini

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Moskva pozdravlja predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona da se papa Franja i rukovodstvo SAD uključe u razgovore o Ukrajini u smislu iznalaženja mogućih rešenja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ako je sve to zaista u skladu sa naporima u pogledu pronalaženja mogućih rešenja, onda se to može oceniti pozitivno. Ali, s druge strane, ova izjava ne govori ništa o tome da neko treba da pozove Zelenskog i da se pozabavi zakonodavnim okvirom koji sada zabranjuje bilo kakve pregovore sa ruskom stranom“, rekao je Peskov novinarima.
Portparol je dodao da je Rusija spremna da o svemu tome razgovara i sa Amerikancima, i sa Francuzima, i sa papom.
„Ponavljam još jednom, Rusija je otvorena za sve kontakte. Ali moramo poći od činjenice da je Ukrajina kodifikovala nenastavljanje pregovora“, podsetio je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je potpisao ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa predsednikom Rusije. Prethodno je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva, međutim, kao odgovor na ovaj poziv, ukrajinski predsednik je rekao da će Ukrajina voditi dijalog sa Rusijom tek onda kada na njenom čelu bude drugi predsednik.
Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je u utorak od pape Franje da pozove ruskog i američkog lidera, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, kako bi se rešila kriza u Ukrajini. Makron takođe smatra da je neophodno da SAD sednu za pregovarački sto kako bi se unapredio proces rešavanja krize.
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Makron pozvao Putina na pregovore sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala