- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Makron pozvao Putina na pregovore sa Ukrajinom

© AP Photo / Darko BandicFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da se vrati za pregovarački sto za rešavanje sukoba u Ukrajini.
„Vladimir Putin mora da prekine rat, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i vrati se za pregovarački sto“, rekao je Makron u intervjuu za televiziju „Frans 2“.
On je naglasio da Francuska ne želi novi svetski rat.
Prema njegovim rečima, Ukrajina će u jednom trenutku morati da počne pregovore sa Rusijom, a povratak za pregovarački sto je u interesu obe zemlje.
„U određenom trenutku, a ja želim da to bude što pre, neophodno je da se sve strane vrate pregovorima. I mislim da će to biti u interesu i Ukrajine i Rusije“, istakao je Makron.
„Ukrajina će jednostavno biti obavezna ovo da uradi“, naglasio je Makron, komentarišući nespremnost Kijeva da započne pregovore sa Rusijom.
Ranije je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je kao odgovor na ovaj poziv rekao da će Ukrajina voditi dijalog sa Rusijom tek onda kada na njenom čelu bude drugi predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala