- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruske snage oborile ukrajinski „mig“ u Nikolajevskoj oblasti

© Ministerstvo oboronы RFTenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini
Tenk T-72 u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je u Nikolajevskoj oblasti avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Konašenkov je dodao da su Oružane snage Rusije odbile sve napade ukrajinskih oružanih formacija u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, gde je u protekla 24 časa ubijeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništena su tri tenka, devet borbenih oklopnih vozila i 11 automobila.
U pravcu Krasnog Limana uništena su tri tenka, dva borbena vozila pešadije, oklopni transporter, tri kamioneta i jedan automobil. Ubijeno je više od 120 ukrajinskih vojnika.
Ruske snage takođe su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kuzemovke. Neprijatelj vraćen na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika i uništen tenk, tri borbena oklopna vozila i dva kamioneta.
Ruska avijacija, raketne snage i artiljerije uništile su četiri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Nikolajevskoj oblasti. Takođe su pogođeni: stajalište za helikoptere u DNR, 68 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 182 okruga. Uništena su dva skladišta naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR i Nikolajevskoj oblasti.
Sistemi PVO uništili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica u LNR, Harkovskoj oblasti, Hersonskoj oblasti i Zaporoškoj oblasti.
Takođe je u Hersonskoj oblasti i LNR oboreno sedam raketa višecevnih raketnih sistema „Himars“ i „Smerč“, kao i tri američke protivradarske rakete „Harm“ u LNR i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 326 aviona, 162 helikoptera, 2.339 bespilotnih letelica, 383 protivvazdušna raketna sistema, 6.046 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 874 višecevna raketna sistema, 3.525 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 6.758 specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala